С раници до Тайланд

Виждаше му се краят на онова чакане, започнало от началото на юли та чак до втората половина на септември. Малко повече от два месеца. Толкова мина от деня, в който закупихме самолетните билети за Бангкок. Първоначално времето течеше бавно, да не кажа дразнещо бавно, после се забърза, после му свикнахме и накрая не се знаеше дали изобщо искаме да ходим към страната, в която точно същата година сезонът на мусоните беше подранил. Едни наши познати, които вече бяха приоткрили Тайланд, споделиха за кратките, но всекидневни валежи, на моменти за силни дъждове връхлитащи изневиделица, за реки от вода и т.н. A те бяха там през януари месец, когато сезонът на мусоните е отминал. Въпреки всичко, ние се бяхме настроили за екзотика, пък ако ще да си я гледаме през балкона на хотела, докато навън вали като из ведро. Искахме си две седмици екзотика, аnd nothing else matters.

Ко Самуи - Островът на кокосовите палми
План. Решихме да планираме само първите няколко дни, и вече след адаптацията на място да се ориентираме към следващата дестинация. Все пак улучихме сезона на мусоните. Вариантите за стартиране бяха от Koh Phi-Phi, Koh Tao, Koh Samui, Koh Phangan, Phuket. На тайландски Кoh значи остров. Накрая решихме първата ни спирка да бъде остров Ко Самуи (Koh Samui). Наричат го още "Островът на кокосовите палми".  За да стигнем до там, имахме възможност да избираме между едночасов директен полет или смяната на няколко транспорта и 8-10 часа път. Разликата в цената беше почти тройна. Избрахме по-бързият, по-безпроблемният за нас, но и по-скъпият начин - със самолет.  И не сгрешихме.

Grand Thai House Resort - стая с изглед към морето
Оставаше да си намерим хотел на острова за първите няколко дни. Харесахме си Grand Thai House Resort - хотел на  втора линия на плажа Ламай (Lamai beach). Стая с изглед към морето.

В повечето случаи при избор на хотел процедираме по следният начин: първо го намираме в Booking.com, гледаме рейтинга да е поне 7+, четем коментарите и анализираме. Понякога допълнително поглеждаме към TripAdvisor-а. Освен това, самите хотели имат сайтове от които можете да се запознаете с най-актуалните промоции, които в Booking-а не са описани. В един от хотелите при резервация на поне 2 нощувки, като бонус ни дадоха еднодневна обиколка на 4 съседни острова с лодка. Втори път надали бих се качил на такава лодка, но тази история ще бъде разказана малко по-късно.

Хотелът който резервирахме Grand Thai House Resort

Визи. За Кралство Тайланд се иска виза. Еднократната е 25 евро. Ние си изкарахме визи за две посещения, понеже планирахме да отскочим до Сингапур или Куала Лумпур и после да се върнем в Тайланд. Визите могат да се изкарат и на летището, но напоследък съобщават, че имало много големи опашки около имигрантските гишета. Каквото може да се свърши в България, най-добре е да с е свърши още тук. Оставихме си паспортите в понеделник и в четвъртък ги взехме. Това при нормалната процедура за издаване на визи. Има и бърза.

Пари. В Тайланд плащането се извършва в националната им валута Бат. За по-лесно смятане 1 лев е около 20 Бата. Като добре развита туристическа дестинация, там може да се плаща както с дебитни, така и с кредитни карти. Но, ако решите да плащате с карта на повечето места на островите веднага ви информират, че ще добавят 3% към сумата. На някои места 4.5%. 
Фотоапаратът

Довършителни работи. С това подготовката за пътуването почти приключи. Имахме нужда от фотоапарат, за да снимаме мусонните дъждове, тайландските локви, червеи, хлебарки и  другите забележителности. Купихме едно Sony DSC WX7 (оказа се изключително здрав, прави много яки снимки, но е малко бавен от към избор на режим за снимане).



Раница No.1
Решихме  да пътуваме само с раници, които да минават и за ръчен багаж. Имахме една раница и ни беше необходима още една.  Както каза нашия приятел Стоян: "Митак, не прави тази грешка да мъкнеш куфари или сакове. Мяташ си една тениска, шорти и обуваш леки сандали. В раницата да имаш резервен комплект. И това е. Нищо друго не ти трябва."
Раница No.2
Жив и здрав да си, Тяна, почти така направихме и не сгрешихме. Казах "почти", защото малко попрекалихме с вземането на дрехи, но това е понеже се връщахме през октомври. Освен това имахме около 10 часа престой в Киев, и за целта си бяхме взели по един чифт от есенния гардероб.


iPad-а е неразделната част от всяко наше пътуване
И така, вече имахме билети за отиване и връщане София - Киев - Банкок, билети от Банкок до остров Ко Самуи само отиване, първите 3 нощувки в хотел на Ко Самуи, паспорти с визи, 500 долара кеш, дебитни и кредитни карти, две раници с резервни дрехи, iPad-a и няколко варианта за обиколки из Тайланд и Азия.

В очакването на Ден 1 от пътуването, заспахме леко притеснени както от неяснотата как ще ни посрещне Азия, така и от факта, че децата ще останат без мама и тати за две седмици.

Към началото на пътешествието, което започва с...


Място за споделяне и коментиране

3 коментара:

  1. Браво и благодаря за описанието!

    ОтговорИзтриване