Пътешествие 1: Хотели и вили

Първата ни семейна почивка в Тайланд направихме през 2014 заедно с едно приятелско семейство, за които това също беше първата почивка с тяхната дъщеричка Никол в Тайланд. Никол навърши 5 годинки по време на това пътешествие. Очакваше се това да бъде и първата ни коледна семейна почивка извън България, а освен всичко друго и осъществяване на моята детска мечта - да съм на топло екзотично място, когато навън е зима и студ. С други думи, много тикчета за отмятане.

Имахме всичко на всичко две седмици за цялата ваканция заедно с полетите. През това време ни се искаше отново да посетим по-голямата част от онези места, на които бяхме през 2011, описани в пътеписа С раници до Тайланд (и без деца). Имахме желанието да покажем на децата, а и на приятелското семейство, една голяма част от тропическата "пътека" която изминахме преди 3 години. Справихме се. Планът беше:
- първите 2 дни на Пукет, 15 и 16 декември вкл. (кацахме вечерта на Пукет, а искахме още един ден да си починем преди да продължим с пътешествията)
- 2 дни на Ко Пи Пи, 17 и 18 декеври вкл. ("плажът" на Лео)
- 7 дни на Ко Самуи, 19 до 25 декември вкл. (нашата романтична връзка с Тайланд)
- 1 нощувка на Пукет на 26 декември, защото на връщане летяхме от Пукет на 27 декември. 

Пукет

2 дни на Пукет изкарахме в хотела Sunwing Bangtao Beach, рейтинга в Booking е 8.1. Идеален семеен хотел на първа линия, сред палми и интересни тропически иглолистни дървета. Хотелът е откъснат от голямата лудница, с доста добри басейни и само на няколко крачки от страхотния голям и спокоен Bangtao beach. Компанията бяхме общо 8 човека, 4 възрастни и 4 деца. Резервирахме две студиа за всички. Цената на студио беше 116 евро на вечер за 2 възрастни + 2 деца, с включена много добра закуска. Спомням си местните тропически плодове за декемврийска закуска...мммм. Между другото, екзотичните плодове там са със страхотен, по-различен вкус от това, което ние купуваме от магазините и пазарите. 
Sunwing Bangtao Beach - Райско място за децата
Закуската, а и самото място... отличен 6.00 

Платихме общо 464 евро за две студиа за 2 нощувки. Резервацията направихме на 2 октомври 2014, близо два месеца и половина преди да пристигнем. Докато пиша тези редове навън е средата на ноември 2017. При същите условия в Sunwing Bangtao Beach за две нощувки (15 и 16 декември 2017) ми даде 576 евро, т.е. общо 112 евро по-скъпо спрямо нашата резервация направена в началото на октомври.  

Толкова ни хареса в този хотел, толкова добре се почувствахме с всичко което предлагаше, че докато бяхме в хотела, решихме последната нощувка преди да летим обратно за България отново да отседнем в него, но... всичко беше заето. Въпросът с последната нощувка го оставихме за разрешаване на Ко Самуи. Сега ни чакаше Ко Пи Пи и един от най-красивите плажове на света - Maya Bay.

Ко Пи Пи

Пи Пи е архипелаг от няколко острова. Ко Пи Пи Дон е най-големият с възможност за избор на скъпи 5* хотели и евтини хостели за backpacker-и. Когато някой казва, че иска да отседне на Ко Пи Пи, по подразбиране се има предвид Ко Пи Пи Дон. Доста симпатично островче, но и него туристическата вълна и урбанизацията не го подминаха. Имахме проблем на този остров, трудно беше да намерим подходящи семейни стаи, особено за нашето 5 членно семейство. В резултат на което решихме да вземем  две супериорни стаи за нашето семейство и една за приятелското семейство. Двойната супериорна беше на цена от 72 евро за нощувка с включена закуска. Общо 3 стаи за 2 нощувки за цялата компания платихме 432 евро. Направих същата проверка за 2017 и цената беще 78 евро за нощувка. 6 евро разлика, не е голяма разликата, но рейтингът на хотела в Booking се е сринал до 7.1 (ноември 2017). 
Phi Phi Andaman Legacy Resort - добро разположение
Очарователна гледка и много зеленина на територията на хотела
През 2011 гледахме с голям респект Phi Phi Andaman Legacy Resort, тогава рецепцията, градините на хотела и постройките ни вдъхваха много голям респект, но тогава цената за двойна стая повече от 30-40 евро ни се струваше неприемлива. 2011-та спахме за 50 евро за 2 нощувки. Като цяло, очаквайте преобладаващите рейтинги на хотелите на Ко Пи Пи да са 7 и нещо. Малко са тези с рейтинг над 8, които може да намерите в по-изолираните части на острова. Обслужването като цяло е малко по-различно, бих го определил една идея по-студено спрямо другите частни на Тайланд, където сме ходили. И това важи не само за хотелите, но и при масажите, при някои търговци. Вероятно това се усеща от туристите, и така рефлектира върху оценката. Ако сте в северните части на острова, където са откъснатите петзвездни хотелски вериги, там може да получите доста по-разалично обслужване... среще осезаемо по-висока цена. Хубавите неща си имат цена. Като цяло моята препоръка е... ако можете, посетете архипелага Пи Пи с еднодневна екскурзия от Пукет или си хванете ферибота за един ден от Пукет, Краби, Ао Нанг и т.н. Ако все пак решите да останете на острова, нека бъдат ден или два. Отидете на нещо по-спокойно... като на някоя вила на Ко Самуи. Хващаме си ферибота от Ко Пи Пи за Краби и отиваме към Ко Самуи.

Ко Самуи

Home, sweet home. Да си дойдем на почивката, и на вилата на село. На Ко Самуи разполагате с приличен избор от малки и големи вили, които и да са на брега на морето но не и в голямата лудница, и да са в тай стил, и да са на поносими цени.  През 2014 това успяхме да намерим през Homeaway.com. Избрахме вила в частната резиденция Coconut Paradise, намираща се в северозападната част на Ко Самуи. Беше първото ни посещение на тази част на острова. 

Във въпросния комплекс има вили с 2, 3, 4 спални. Спряхме се на Bang Po Beach Holiday Villa  с 4 спални, която се отдава под наем от британец на (пред)пенсионна възраст, постоянно живеещ на Ко Самуи. Цената я спазарихме от 1050 британски паунда на 995 паунда и в края на октомври 2014 бяхме готови с цялата почивка. Трябваше само да платим половината от тези 995 паунда. 995 британски паунда през 2014 бяха грубо 1200 евро, което прави по около 170 евро на нощувка в двуетажна тай вила с 4 спални далеч от лудницата и на един хвърлей от почти безлюдния плаж. Вилата, комплексът и плажът изглеждат ето така:
Вилата на Ian
Тайландския стил е допълнителна екзотика
Плажът е безлюден


На терасата с iPad-а е най добре
Пътеката към плажа

Басейнът, с изглед към отсрещния остров Koh Phangan, е подходящ за всякакви номера
Ейййй толкова ми харесва тук
Приятните вечери на терасата, спокойните сутрини, безгрижието на плажовете и всички условия за качествена почивка ни накараха да поискаме да останем още една вечер. И така вместо последната вечер преди полета да спим някъде на Пукет, предпочетохме да останем във вилата на Ко Самуи (разбрахме се с британеца), от която не ни се искаше да си тръгваме, а в деня на полета да направим цялото пътуване от Ко Самуи директно до летището. Полетът ни беше около 7 вечерта, а пътуването от Ко Самуи представляваше 1,5 часа с ферибот и после с частен мини-ван 3,5 часа път до летището на Пукет. 

Толкова за хотелите и вилите от Пътешествие 1. Препоръчваме Sunwing Bangtao Beach на Пукет (без септември, октомври и ноември) и разбира се тай-вилата с 4-те спални на брега на Bang Por beach (без ноември, декември и януари).  До Coconut Paradise има още няколко Coconut комплекса с вили, в които може да си намерите вила, която да е по-близка до вашите предпочитания.

А сега нека видим как се справихме с хотелите в големия Банкок и вилите на Ко Самуи при следващото ни пътешествие.





Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар