Истанбул - Част 1

София - Бургас - Истанбул и обратно, като разполагахме с 3 дни. Вечерта тръгнахме за Бургас по "новата магистрала". Стигнахме за около 3 часа. Сутринта към 7 потеглихме за Истанбул. Нямахме никакви проблеми на на границите и към обяд пристигнахме в Истанбул. Искахме да посетим няколко популярни места(Църквата Св. София, Дворецът на Султана, Капалъ Чарши и т.н.), както и да направим една разходка с лодка из Босфора. Справихме се доста добре.
Църквата "Св. София"

Капалъ чарши е голям базар състоящ се от улици и различни магазини, защитени от покриви и куполи. Разположен на площ от около 31 000 кв. м. Той има стотици сергии, които са покрити с олово и прозорци. Ядрото на Капалъ чарши е византийска сграда, която днес се нареча Стария Безистен. 
Базарът съществува вече над 250 години.
"Капалъ" означава покрит, а "Чарши" означава мол.
Какво има вътре ?
22 входа,
4400 магазина,
3000 фирми,
17 хотела,
64 улици,
25 000 души, работещи вътре,
4 фонтана,
2 джамии

Синята джамия
Египетски обелиск
Оригинален рестрорант


Мостът през Босфира, който свързва азиатската и европейската части
Закусвалнята в хотела на последния етаж


Иизпълняват се всякакви желания. Стига да са в рамките на разумното.

В момента текат реставразции на скритите под 7 см. мазилка християнски религиозни творби.Следващата забележителност много ме впечатли. Взех информацията за нея от wikipedia-та. 
Йеребатан сарнъджъ (на турски: Yerebatan Sarnıcı), или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити до няколкостотин в града, приличащо на дворец. Едно от имената, с което цистерните се назовават е "Потъналият палат".
Тук се съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в Древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.
Резервоарът е разположен в историческия център на града, в района Султанахмед срещу катедралата „Св. София“. Тъй като по-рано на това място се е намирала базилика, наричат "Цистерните" също и "Цистерна на базиликата". Това е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато до днес. То е построено от император Юстиниян 532-542 г. По онова време в Константинопол е имало около шестдесет цистерни.
През византийската епоха водохранилището е снабдявало с вода намиращия се наблизо императорски дворец и местното население. След завладяването на града от османците през 1453 г. то се използва още известно време за снабдяване с вода на султанския дворец "Топкапъ сарай", но, тъй като османците предпочитали течащата вода пред тази от цистерни, те изградили собствена водоснабдителна система. Цистерните потънали в забрава, докато през през 1544 - 1550 в Истанбул не дошъл холандският пътешественик П. Гилиус/ Gyllius/. По време на своите обиколки той забелязал, че населението вади от Земята вода с кофа, а и също риба. При трудни условия Гилиус пропътува с лодка водната повърхност, като я измерва и преброява колоните. Своите изследвания той описва в пътепис и по този начин прави Цистерните известни на Западния свят. По-късно всеки пътешественик, посетил Истанбул, държал непременно да види и Цистерните.
Водохранилището е 140м дълго, 70м широко, има 336 колони, подредени в 12 редици по 28 колони, с височина 8м. Разстоянието между колоните е 4,80м. Голяма част от колоните са от по-стари постройки, направени са от един или максимум от два мраморни къса. 98 от колоните са с коринтски капители, а останалите са с капители дорийски стил. Цистерните побират 100 000 м3 вода. Разположени са на площ от 9 800 м2. Стените са дебели 4,80м. Повечето колони са цилиндрични, само няколко са ъгловати или с улеи. Интересно е, че тук е запазен единственият оригинал, оцелял до момента на Горгоната Медуза. Едната глава на Медуза е положена настрани, а другата е положена странично. Поверието разказва, че глави на Медузата са вграждани в сгради с цел тяхната защита, а тъй като, също според легендата, този, който погледне Медузата в очите, се превръща в камък, то главите не са поставени в нормално положение,а обърнати, за да предпазят гледащите ги Хора. Предполага се, че главите са донесени от по-стара римска сграда. Служат като цокъл за колоните.
Има много добра циркулация на въздуха и независимо, че се намира под земята, въздухът е изключителнос свеж и чист. В "Йеребатан сарнъджъ" има и кладенец на желанията, в който според поверието ако хвърлиш монета и си пожалаеш нещо, то непременно ще се сбъдне.
Цистерните са реставрирани многократно: 1723 г. при султан Ахмед III и през 19 век при султан Абдулхамид II. По време на реставрацията през 1955-60 г. осем повредени колони в средната част са били заздравени с бетон, поради което не са в оригиналния си вид. През 1985- 1987 г. Цистерните са почистени, като са отстранени ок. 50 000 тона тиня и е построена пътека за посетителите. Тук през лятото се провеждат незабравими концерти.
Една от сцените на филма за Джеймс Бонд "От Русия с любов" /1963 г./ е снимана в "Потъналия дворец".
Една от най-новите атракции на Цистерните е т. н. "Чудовище от лагуната", от чиито очи тече вода, а от тялото му излизат светлини.
Входът на "Йеребетан сарнъджъ" е 10 турски лири, които се равняват приблизително на 8 лв. Няма почивен ден.


Да, там под улиците на Истанбул има рибки.
Главите на медузите са завъртени на една страна, за да се избегне директния контакт очи в очи.
Пред много години това била лоша поличба.


Запътихме се към Topkapi Sarayi - Дворецът на султана 


Срещу допълнителна такса от 15-20 турски лири може да се посети харемът на султана, който се намира на територията на Двореца.


По стъпките на 1001 нощ


Място за споделяне и коментиране

1 коментар:

  1. It at present can process a most of 12 samples per run utilizing 96-well plate. We have shown that the modified 3D printer can automatically process urine and serum samples with a wide range|a variety} of DNA and RNA-based pathogen concentrations in about 13 minutes. This general time to complete the extraction process is substantially faster than guide bioMerieux magnetic particle and Qiagen spin-column strategies. During initial characterization experiments, we additionally found no proof of significant cross-contamination or carryover issues. Work has been underway to additional reduce the reagent sorts and washing steps needed within the protocol in order that NA extraction could be completed in less than 10 minutes with out Portable Fans compromising yield and high quality.

    ОтговорИзтриване