Пътешествие 2: Хотели и вили

Пътешествие 1 ни остави толкова голямо впечатление, че когато се прибрахме на 28 декември, вече съжалявахме, че не си бяхме останали на Ко Самуи в тайландската вила на Coconut Paradise. Греда. Дори в новогодишната нощ си се представяхме на полусамотния бряг на Bang Por beach, боси на топлия пясък и топлата вода, под надвисналите над плажа палми, подготвяйки се да пуснем няколко светещи фенера. В Тайланд вечерно време около плажовете доста пускат от тези летящи фенери. Романтично е някак си.
Последната нощ на вилата, така изпратихме Пътешествие 1 
Тази потискаща следваканционна атмосфера след първото пътуване ни накара да се мобилизираме. Не бяха изминали и 3 седмици от завръщането ни от Тайланд, а вече имахме билети за Пътешествие 2. Но за кога? Да чакаме още 11 месеца преди следващото пътуване беше някак си... нехуманно. Затова избрахме края на август и първата третина на септември. Хем да не е точно през лятото, хем да се върнем малко преди училището. Имахме и първолачки. Речено-сторено. Този път решихме да разнообразим тайландското пътешествие,  като добавим щипка сингапурско. На Сингапур му бяхме вдигнали мерника още през 2011, но така и не го направихме. Този път решихме да го посетим заедно с децата. Сингапур беше оставен за последните няколко дни, като в Пътешествие 2 решихме да включим четири стопа:
- 1 нощувка в Банкок 
- 7 нощувки на Ко Самуи 
- 1 нощувка на Краби (от тук летяхме за Сингапур) 
- 3 нощувки в Сингапур 

Банкок

Нямаше как да пропуснем Банкок. Кацахме около обяд в Банкок и решихме да останем, да поразгледаме града и колкото може повече да покажем на децата за този половин ден, понеже още следващата сутрин летяхме за Ко Самуи. Къде да отседнем в Банкок ако не в най-високата сграда в Тайланд (към 2017), с невероятна панорамна гледка от хотелските стаи и туристическа скай зона - Baiyoke Sky Hotel.  
Байоки Скай Хотел... абе, стърчи си


Байоки Скай Хотел е едно добро бюджетно решение за няколдкодневен престой в Банкок. Намира се на 5 минути пеша от скай влака за летището и до другите точки на столицата, а от хотела осигуряват маршрутка до близките гигантските молове MKB и Siam Paragon. Резервирахме през техния сайт, понеже през Букинга нямаше опция да резервираме студио в Space Zone-ата, която е най-високата хотелска част започвайки от 64 етаж до последния хотелски 74 етаж. Освен това през сайта имаше и някои екстри. Взехме си ето такъв Superior Suite във въпросната Space Zone. 


С тази резервация от сайта на хотела още ни дадоха безплатен вход на най-високия бар в Тайланд, както и на туристическите зони на 77 и 84 етаж, а и необходимото ни допълнително легло със закуска за едно дете. Цената беше 4238 бата или около 110 евро.


 Настаниха ни на 72 или 73 етаж с внушителна гледка към Банкок. Като цяло хотелът е малко амортизиран и не е някакъв специален лукс, но за тази цена, с тази гледка и предложените допълнителни екстри си беше много добро предложение. 
Горе, горе, горе на череееешааата... внушителна гледка, почти като от Empire State Building
При Пътешествие 4 отново бяхме в Банкок и отново ни се искаше да отседнем в Байоки Скай Хотел, но за наше съжаление нямаха свободни семейни стаи. Алтернативи има достатъчно. Това, което бих ви препоръчал за хотел в Банкок е поне да е наблизо до метрото или скай линията, това ще ви спести време в големия град, с големия луд трафик.

Сунтринта, с първите банкокски петли, си хванахме скай влака за летището Суварнабхуми. Искахме колкото се може по-бързо да напуснем градската обстановка и да се пренесем на нещо по-екзотично, не толкова динамично, по-релаксиранещо, по-спокойно и тихо, по-чисто, по-джунглесто и морско, нещо като...

Ко Самуи


.... нещо като тази гледка от спалнята на 2-я етаж на вилата
(без мадамата... кой каквото си донесе)

... и гледката от другия прозорец на спалнята 
... и пак гледката от спалнята на 2-я етаж на вилата

Всички пътища водят към Ко Самуи. Този път съдбата ни доведе в южната част на отстрова, и по-специално до Laemsor Residence. Ново място за нас. Имахме още много да приоткриваме на острова. Вилата е с две спални и рейтингът ѝ е 9+. Определено си го заслужава.  В Booking я нямаше, затова я резервирахме през Agoda.com. За 7 нощувки платихме 897 евро за двуетажната вила с две спални. В момента същата вилата в Laemsor Residence през Agoda я дават за 166 евро/нощувка. Осезаемо поскъпна.

Вилата се намира на невероятно място. Всъщност те са 3 една до друга вили на брега с басейн.


Вилите са (поне тогава бяха) собственот на швейцарец, словак и чех. Като чехът със съпругата си ги стопанисват и са всеки ден там. Семеен бизнес. Освен тези три вили има една отдалечена на 100-на метъра от тях, също част от Laemsor Residence, но по-луксозна и с три спални (срещу ~260 евро/нощувка).

Laemsor Residence, Diamond Villa
Laemsor Residence, Diamond Villa

Ако решите да отседнете в тази част на Ко Самуи, ще ви е необходим автомобил. Също така там имат малък бар и ресторантче, където се приготвя хубава тайландска храна (тай-готвачката е до 8 или 9 вечерта). Чехът е супер услужлив и разбран човек. Може да ви осигури кола под наем, има каяци, които може да ползвате, може да ви осигури моторна лодка или да ви закара до отсрещния див плаж, да ви раскаже за имотите на Самуи (ако се интересувате), цените и т.н. Чешкото семейството се мести в Тайланд през 1997. По-голямото дете учи в Европа, докато по-малкото беше все още при тях. 

Плажът на Laem Sor през август/септември е много, много плитък, и бързо се стига докораловата част. Не е толкова приятен за плуване като Ламай или Чавенг през това време на годината. А при отлив става още по-плитко. Ние си харесваме Ламай.
Плажни работи при отлив на Laemsor


Все пак има няколко решения. Може да решите да вземете един каяк и през канала за лодките да излезете в по-дълбоките води, или с моторница до отсрещния остров, чийто златист плаж се вижда на долната снимка. 
Отлив на Laemsor Residence и каналът за лодките.
Златистия плаж на отсрещния остров.
Ние си взехме кола под наем (45-50 лв/ден) от чехът, и всеки ден си правихме екскурзии и обикаляхме плажовете на Ко Самуи. 
Нашата кола под наем. Автоматик + опция за спортен режим. Резачка. 


Какво правим когато вали? Седим си във вилата на Laemsor Residence. Топлият тропически дъжд не е в състояние да ни изплащи.
Нека да вали...

А вечерта се връщахме на това тихо, спокойно, райско кътче на Самуи при... геконите.
Геконче
Всъщност, геконите са навсякъде в Тайланд. Гледаме на тях като на пазителите на вилата. Пазят ни от комарите, буболечките и др. пълзящо-летящи неща. Нашите гекони бяха малки, но за сметка на това гръмогласни. Геконите са единствените гущери, които издават звуци при общуването помежду си. Забавно е да ги наблюдаваш и слушаш. Ще избързам с Пътешествие 3 и вилата на Пукет, в която геконите не бяха толкова плашливи, едно дори се почерпи с малко вино. Снимах го. За това в Пътешествие 3. 
Геконите - пазителите на вилата
Червено вино срещу слънчево изгаряне, радиация, ухапвания от комари, змии... и един мармот...
 Утрините на вилата също бяха много приятни, особено гледката след като се събудиш - от едната страна - палми, цветя, тропическа гора... 



а от другата страна - плаж, море, и далечен шум на вълните...  


Това райско безгрижие не може да продължава вечно. Беше ред на следващата част от Пътешествие  2 - пътуване до Краби и една нощувка там, от където на сутринта летяхме за Сингапур.

Краби

Така и не опознахме добре Краби. И желание нямахме, но пък си го ползваме като добра транзитна спирка за Пукет, Ао Нанг, Самуи, Сингапур. Имахме една нощувка преди полета за Сингапур. Избрахме си хотел с рейтинг 8.6 Palmari Boutique Hotel. Намира се на 5 мин. с кола от летището. Семейната стая през септември беше 61 с включен трансфер до летищетото. Перфектно. Проверих хотела през зимния период - декември е 166 евро(!) семейната. Ден година храни.
Palmari Boutique Hotel (снимка Booking)
Около хотела няма нищо специално за разглеждане. Особено когато вали. Имаме няколко посещения на Краби и повечето са по време на дъждовния сезон. 

При напускане на хотела собственикът заговори децата на английски. Впечатли се, че му отговарят. Питах неговите какви езици учат. Отговорът му беше - английски, но от една година се насочват към китайски заради многото китайски туристи. С всяко пътешествие в Тайланд се вижда, как китайските туристи са все повече и повече. Осезаемо повече. Оставихме китайците в Тайланд, но не, те ни очакваха и в ...

Сингапур

Полета от Краби до Сингапур е към два часа. След тези два часа се пренасяте от достатъчно контрастният Тайланд  в нещо... уауесто. Няма такава дума в българския език, но предполагам се сещате какво имам предвид. Ако трябва да го обясня с други думи... абе уауесто май като че ли е най-подходящата. Усеща се онзи мирис the power of money, мирисът на много, ама много пари (такива чувства изпитвам в Лондон, в Ню Йорк). Ако вземем най-уауестото от Лондон и Ню Йорк, изчистим го по холандски начин, и го сложим в тропиците сред зеленина, топлина и по-висока влажност... ще получим Сингапур, вторият най-сигурен град в света след Токио (към 2017). За Сингапур по-подробно ще пиша в следващите глави. Сега искам споделя следното нещо. Метрото е страхотно, напълно автоматизирано (няма ватман) и покрива доста от града. Където метрото не стига, има автобуси. Вземете си Singapore Tourist Pass за един, два или три дни на цени съответно 10, 16, 20 сингапурски долара. Грубо 1 сингапурски долар е 1,20 лв. Внимавайте с глобите, те са навсякъде. Два пъти ходихме в Сингапур заедно с трите деца и нито веднъж не ни глобиха. Не се притеснявайте от глобите, просто следвайте указанията какво не трябва да се прави и няма да имате никакъв проблем. Последните две неща за Сингапур и отиваме в хотела: първото е, че след Тайланд цените стават направо западно европейски (хубава биричка в бар e ~13-15 сингапурски долара моля, а в магазин към ~2 e кенчето) и второто е, че е забранено да се внасят дъвки, нито се продават в магазините. Така че, ако отказвате цигарите с дъвки... в Сингапур ще трябва да минете на тик-так или нещо подобно.   


Както споменах преди малко, цените в Сингапур са красиви. Това определено важи и за хотелите. След продължително търсене се примирихme и взехме семейна стая в хотел Bayview Hotel Singapore, който след основен ремонт продължил 1 година, есента 2017 е пуснат с ново име 30 Bencoolen (това всъщност е и адреса на хотела). Август 2017 пак посетихме Сингапур и искахме да отседнем в същия хотел, но той все още беше в ремонт. Отседнахме в хотела отсреща, заради познатия квартал и като цяло доброто разположение. Наоколо има 7/11 нон-стоп, food corner, бар, метро, известната шопинг улицата Orchard Road е на две спирки.

 Обновения хотел 30 Bencoolen (снимка Agoda)


Има басейн на покрива, не ни вдъхна доверие и не се къпахме
(снимка Agoda)
Цената беше 506 евро. Към която после се добавят още 7% данък и 10% за сървиса. То си го пише в Booking-a. На снимката по-долу показвам къде да се внимава, както и цената за нощувка през септември 2018 в новия хотел. Приемливо е.
Внимавайте какво е включено и какво не в крайната цена
В Agoda-та за 30 Bencoolen пък показват цялата сума, с всички включени такси (на снимката по-долу).


Освен Сингапур другото място, където в Букинга не са включени таксата и сървиса са Малдивите. Една допълнителна проверка, какво е включенo или не, може да ви спести усещането от очаквано нещо и реалността.

Почти приключваме с хотелите и вилите от Пътешествие 2. Една последна препоръка. Ако решите да комбинирате големите градове (Банкок, Сингапур или др.) с местата, където ще релаксирате (Ко Самуи, Пукет или др.) планирайте спирките така, че екскурзиите в големите градове да са преди релаксиращата вакация. Няколко дни екскурзия в големите градове могат да се окажат доста изморителни. Нали се връщате от почивка (с деца)? Хубаво е да се чувствате отпочинали, преди отново да се завърнете на тръстиката. Децата гарантирано са си починали. Взехме си поука от Пътешествие 2 и по време на Пътешествие 4 поразменихме нещата така, че да започнем със Сингапур, после релакс в Тайланд. Но, нека да не се пререждаме и да скачаме на Пътешествие 4, защото следва...



Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар