Тайланд - Ваксини, лекарства и др. медицински теми

Какви ваксини за необходими (и на децата) преди да отидем в Тайланд?

Има само една ваксина, която е задължителна за Тайланд - ваксинация против "Азиатска треска"... ако не искате повече да се връщате в Тайланд. Въпросната "Азиатска треска" води до пристрастяване към страната на усмивките, към нейните приятни хора, към красивите екзотични места, към вечно топлото време, към малките островчета и техните закътани плажове, приличащи на нещо неземно пренесено върху майката природа от фантазиите на художник, прекалил с престоя си в Амстердам. И няма гаранция, че въпросната ваксина против "Азиатската треска" ще помогне. 

Когато за първи път пътувате към Тайланд, особено с деца, нивото на притеснение и суетност относно медицинския въпрос може осезаемо да се покачи. Дали да не се ваксинираме против жълта треска или хепатит А, ами дифтерия, тетанус, коремен тиф, бяс и т.н. Дали да не отскочим до близката аптека и да купим нещо против повръщане, разстройство, температура, капки за нос, очи, уши, нещо против комари, буболчеки, бръмбари, сърбежи след ухапване, слънцезащитен крем, нещо за след изгаряне и т.н. Отгорорът ми е "Да, ама не!". Няма задължителна ваксина, която да се изисква при пристигане в Тайланд. Има няколко препоръчителни ваксинации, като ваксина против бяс и ваксина против жълта треска, но това е по ваша преценка. Имайте предвид и факта, че някои ваксини трябва да бъдат поставени седмици или месец(и) преди отпътуването, за да има ефект. Сметнете това време, ако решите да слагате, не го оставяйте за последната седмица (типична човешка черта, не само българска). Знаете, че имаме едно пътуване без деца в Тайланд и четири с децата. При нито едно от тези пет посещения не се ваксинирахме, нито ваксинирахме децата. Отидохме си с онези ваксини, които стандартно имаме от личния лекар според имунизационния календар. Нищо повече.

За въпросните четири тайландски приключения с децата имахме няколко "здравословни" инцидента. Всички те бяха незначителни, ако ги сравним с онези здравословни проблеми, които са имали децата по българското черноморие след почивки в Лозенец, Св. Влас, Варна. Почивки по родното черноморие, след които се връщате по-изморени, да не кажа напълно скапани, отколкото отпочинали. Нека все пак се върнем към тайландските здравословни проблеми, които сме имали.


Медицински проблеми по време на Пътешествие 1

Прекалено самодоволното излагане на слънце без слънцезащитен крем на остров Пукет доведе до много бързото изгаряне на двама възрастни (тогава бяхме 4 възрастни). Лекувахме го с кремче за след слънце на основата на алое вера и още някакво кремче за след изгаряне, купено от близката аптека. Негативите са 2-3 дни без тай или ойл масаж.

Една вечер попрекалих с лютия сос на Koh Phi Phi. Бях си поръчал риба red snapper на скара, коят орибка изключително добре вървеше с допълнително поръчания пикантен сос. Резултатът беше разстройство на другата сутрин, точно преди да отпътуваме за Ко Самуи. В английския има един израз "shit happens". Ами... случи се. После и до повръщане се стигна на катамарана от Донсак за Ко Самуи, след 15 мин. клатене на едно място и големите вълни в залива. Обслужващия персонал се усмихваше, раздавайки торбички на повръщащите бледолики западняци. Почти целия катамаран беше "в джаза". За трансферите имам специална глава, но искам да вмъкна един медицински съвет. Щом тайландците ви предлагат хапчета против повръщане - вземайте. Те знаят кога бледоликите ще сдадат багажа, предлагат го още преди да потеглите, а ако имате някакви съмнения, може преди да се качите да поискате такова от обслужващия персонал.

Вече на Ко Самуи, една от дъщерите ми при влизане в басейна на вилата не прецени правилно дълбочината и... пийна повечко вода. Резултатът не закъсня, още същата вечер имахме няколко повръщания и толкова. Тогава беше на 6 и не можеше да плува. На следващия ден беше на ориз и солети и се оправи. Знаете как става, нали?


Медицински проблеми  по време на Пътешествие 2

Няма такива


Медицински проблеми по време на Пътешествие 3

Пътешествие 3 беше в средата на декември. Едната от дъщерите тъкмо се лекуваше от нещо вирусно. Бяхме взели изписания Нурофен и някакви хапчета за смучене. Най-интересното беше в самолета от Доха за Краби. На Доха доста полети правят трансфер за Тайланд. От всички краища на самолета за Краби се чуваха къде слаби, къде доста, ама доста сериозно кашлящи деца. Вирусите бяха нагализи учениците навсякъде по света. Нищо, след две седмици в Тайланд имунната им система така щеше да се подсили, че до края на зимата и през пролетта нямаше да допусне вирус. В началото на почивката почти всички от компанията ни минаха през този вирус, но в рамките на 1 до 2 дни с помощта на Нурофен, хубава пикантна тайландска храна и всякакви тропически плодове, всичко отминаваше. Декември месец в Тайланд на брега на морето при 30 градуса и водата 28-29 градуса, въпросния дискомфорт не се усеща така, като декември в България, при почти отрицателни температури и т.н. и т.н. да не продължавам.


Медицински проблеми по време на Пътешествие 4
Познайте къде се случи следващия проблем? Точно така, отново в басейн. На Ко Самуи. Бяхме отседнали в хотел Am Samui Palace на Ламай бийч. Прерасно разположение на хотела близо до плажа, магазини, ресторанти, барове, арени, всички удобства и на закътано място, да не е шумно. Имаше много хубав басейн, в който басейн дори тренирах неща като сваляне, поставяне и чистене на маска под водата. Неща свързани със скуба дайвинга, отскоро бях завършил дайвинг курс и ми предстоеше първото екзотично скуба гмуркане във водите на Тайландския залив. Но, това не е за тази глава. Сега за басейна в хотела. Както казах, басейнът е много хубав като разположение и възможности за игри, а и водата в него е изключително топла. Ние си седим на шезлонзите и четем книжки, а децата киснат с часове в басейна след морето. Някъде към средата на почивката първо баткото, после близначките започнаха да се оплакват от болки в едното ухо, после в другото.

Отидохме в аптеката, обяснихме какво е положението. Ами... "бански отит". Най-често се дължи на инфекция с бактерии или гъбички от водата. Дори в най-чистите басейни може да има от въпросните микроорганизми. Превантивните мерки след къпане в басейн са доста елементарни - измиване и подсушаване на ушите или поставяне на недразнещи капки (някои дори ги поставят преди влизане). След толкова уроци по плуване в басейните в София, чаветата хванаха отит в Тайланд. Имаме предположение защо. Понеже вече са по-големи, давахме им повече самостоятелност, без да ги контролираме с къпането, обличането и т.н. Времето в Тайланд е винаги топло, дори след като си вземеш душ и не се подсушиш достатъчно добре, не усещаш никакъв дискомфорт. Може и цял ден да си мокър, пак няма никакъв дискомфорт. Та, недобре измитите и неподсушени уши са най-вероятната причина за този проблем. Взехме си поука от тази случка, и децата си взеха поука. 

Отново по време на последното пътешествие едната от близначките беше направила някаква кожна алергия, която от време на време й се случва на слънце. Отидохме в аптеката, показахме малките петна. Изписаха ни от стария добър познат Зиртек (някой от вас най-вероятно го е ползвал, особено на пролет). Давахме го няколко дни, без да променяме нещо в ежедневния режим.   


Препоръки 

Няма ваксина, която задължително бих ви препоръчал за Тайланд. Не сме отивали с една торба  лекарства, вземали сме само онези, от които в дадения момент някой е имал нужда. Не си купуваме и слънцезащитни спрейове, понеже пътуваме само с ръчен багаж(раници), а на летището има ограничение до 100 ml. на контейнер. Повечето слънцезащитни са 150-200 мл. А и няма смисъл от тука да купуваме нещо, което там можеш да си купиш или на същата цена или по-евтино. 

Не се притеснявайте да отидете в местната аптека с вашия проблем. Ще ви дадат компетентен отговор, или ще ви препоръчат къде да отидете. От местните аптеки купуваме спрейове против комари, които в аптеката ни препоръчат. Има всякакви, от такива на билкова основа, то такива срещу буболечки от типа на онези в "Мъже в черно" 1. Същите спрейове може да намерите малко по-евтино в минимаркетите от типа "7/11". Вечерно време, когато излизате на терасата на вилата или отивате на ресторанти, на разходки по плажа или по улиците, напръскайте децата а и вас си с нещо местно против местните комари. Не може напълно да се предпазите от комарите. Гадините все някъде ще ви ухапят. Освен фенистила, в аптемаката могат да ви препоръчат голям набор местни алтернативи.  

Наша позната беше отишла с детето на преглед в педиатрична клиника на Ламай бийч, на остров Ко Самуи. Похвали лекарката, клиникатам и модерната техника, с която разполагаха. Частния преглед ѝ струваше 200 бата или 10 лева. Детето се оказа с гнойна ангина. Знаете, антибиотик и т.н.  Давате антибиотика и show must go on... може и да не е шоуто, но почивката трябва да продължи.

Хигиената е много важна. Вода пием само бутилирана от магазина (по 40-50 ст. е голямата бутилка). Храним се основно в ресторанти или готвим, ако сме на вила. Няколко пъти сме купували пържени бутчета, свински и пилешки шишчета от улични лавки. Постоянно си купуваме палачинки, които се приготвят пред нас. Досега не сме имали проблеми с храната.

Все пак има едно нещо, което винаги правим - медицински застраховки за чужбина. Правя ги в офисите на застрахователния брокер SDI, но и други брокери ги предлагат. Цената варира около 100-на лева (с отстъпка) за петима за около 2 седмици, с покритие по 75000 евро на човек. Дано не ви се налага да я ползвате. Медицинската застраховката играе ролята на "хапче за успокоение". Все пак отиваме на почивка, нека сме поне една идея по-спокойни.

Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар