Подготовка: Избор на хотели и вили

Евтин, хубав, тих и спокоен хотел (или вила), да е на първа линия на най-готиното място, и плажът да е супер, и водата да перфектна за къпане... няма.

Или почти няма.  Ако се опитате да резервирате много месеци (поне 6+) преди да отпъттувате натам, може и да успеете да покриете (почти) всички ваши изисквания. Все още нямаме тази западно-капиталистическа култура да си планираме почивките много по-рано от датите на почиване. Ето я едната от многото причини защо все още не сме толкова богата нация като западните държави. Плащаме скъпи билети, хотели и почивки, защото не се възползваме от правилните моменти кога и от къде да си планираме почивките. Аз не съм изключение. Пиша този блог, след натрупани стотици среднощни часове прекарани в търсене на хотели, най-вече заради отлагане във времето на търсенето. Резултата от отлагането е 1) по-малък избор, който води до правене на компромиси с някои от критериите и 2) цените скачат, което значи по-скъпа почивка. Лесно е да го напишем, лесно е през цялото време да си го мислим и повтаряме, но не направим ли първата(най-трудната) крачка към изпълнението му...

Хитринки как да търсим хотел или вила

Предполагам, че вече сте решили в коя част на Тайланд ще пътувате. Ако ли не, съветите и препоръките са описани тук: Подготовка: Къде и кога да отидем в Тайланд?. Ние ползваме няколко сайта:
Booking.com
Agoda.com
Homeaway.com
Airbnb.com
Tripadvisor.com

Задължително четем ревютата на хората, отседнали във хотела или вилата, където искаме да отседнем. Когато сме с децата, гледаме оценките да са към 8 и нагоре (от 10). Booking засега е водещ като бройка резервирани хотели или вили които сме направили, следван от Agoda (те вече са на един собственик, но имат различни промо-пакети). От Homeaway сме резервирали вили, а Tripadvisor.com е последната спирка да доизчетем коментарите за избраното място (като локация) и хотел или вила.

Щом намерите желаният хотел/вила, да прриемем че е Booking, препоръчвам да го проверите в конкурентните сайтове Agoda и т.н. Има вероятност цената на едното място да е по-ниска. Booking обикновено държат най-ниските цени, но през 2017 за нашето пътешествие до Сейшелите (offtopic, но и него ще опиша)  направихме 3 резервации на хотели и вили, които бяха с по 10-на евро на вечер по-евтини спрямо Booking. 10 нощувки спестяват 100 евро. Защо да не се използват за екскурзии? Thank you, Agoda.

Не сме приключили. Използвайте чичо Гугъл да намерите официалния сайт на хотела/вилата, която сте си харесали. На официалните сайтове може да намерите горещи оферти, които могат да включват или по-ниски цени за по-дълъг престой или допълнителни екстри (безплатни турове, намаления при техните партньори и т.н.). Така например изгодно се възползвахме от промо пакет за семейства в Bayokee Sky Hotel-а в Банкок, при друго пътуване получихме екскурзия. Ще ви отнеме 10 мин. да намерите официалния сайт на хотела/вилата, но може да получите добра оферта.

Също така препоръчвам директно да пишите на собствениците. Вила на Ко Самуи ни беше намалена от 1050 британски паунда на 995. Тези 55 паунда бяха спестени с един е-мейл, който написах за 5 мин (трябваше да го изкусуря). Въпросния е-мейл обикновено се copy/paste и се изпраща до всички контакти на хотелите/вилите, които ви интересуват. Не се срамувайте да питате. Нищо реално не губите, но можете да спечелите.

На финалната права сме. Авиокомпаниите, сайтовете за резервации, компаниите за наем на коли, банките, хотелски вериги и т.н. имат партньорски спогодби. Резервирайки хотел през сайта на авиокомпанията например QatarAirways, която си партнира с Booking.com, може и да не получите по-ниска цена, но авиокомпанията ще добави точки/авио мили (или каквато бонусна система имат), които се трупат към вашия профил в авиокомпанията.
1 QMile за всеки изхарчен 1$

Agoda.com имат подобна услуга, като при тях още на сайта посочвате потребителския номер на авиокомпания с която пътувате(или която предпочитате) и при избора на хотел/вила ви показва колко точки/мили ще спечелите.
Има всякакви партньорски програми. В моя случай са катарците.

Натрупаните точки/мили не са за милиони, но пак са нещо, което в един момент може да осребрите. Например, на катарското летище Доха в duty free магазините може да "платите" за стока с натрупаните от полетите QMiles. Така с част от тях взехме подаръци на роднини и приятели. Според калкулатора на QatarAirways в момента имам натрупани около 1/3 от необходимите QMiles за двупосочен билет София-Банкок-София. Дреболийка, която не изисква голям напън, но изгражда добра финансова култура и подпомага бюджета.

По същия начин със сайт за наемане на коли. Резервирайки кола през QatarAirways спестихме 65 евро спрямо резервацията през сайта rentalcars.com с който катарците имат партньорска програма. 65 евро. Познахте, за екскурзии. За колите под наем и трансферите съм предвидил цяла отделна тема. А сега, след като имаме инструментите за търсене, да видим кое да изберем...


Хотел или вила?

- Вино или ракия, отче? 
- И бира, синко, и бира. 
Освен хотел или вила може да помислите и за апартамент. Някои хотелски комплекси също така предлагат и апартаменти, но ние така и не можахме да намерим подходящ за нуждите ни апартамент в Тайланд с добро съотношение цена/качество. Ще се фокусираме върху хотелите и вилите, а вие ако случите на подходящ апартамент, само ще е плюс.

Изберете хотел ако:
- изчаквате трансферния полет, който е в неудобно време
- искате да останете само ден-два на въпросното място
- искате да сте на първа линия на големите, популярни плажовете без да фалирате (особено на Пукет и Самуи)
- намирате се в Банкок (и не искате да фалирате).

Изберете вила ако:
- компанията е от няколко семейства (с деца)
- искате да се откъснете от големия поток туристи
- искате да имате повече удобства и по-широко място
- искате да сте по-близо до природата, отколкото до търговските улици
- имате по-специален хранителен режим или децата са по-чувствителни към местната храна (без да фалирате)
- искате да можете да се усамотите на плажа през деня,  без да бъдете отнесени от тълпи туристи и търговци на вещи (важи за определени части на Ко Самуи)
- искате онази екзотична среднощна тишина, която да ви липсва още в полета на връщане


Представете си следната ситуация. Еднодневна екскурзия, вие сте уморени но и доста доволни от видяното и преживяното. Къде бихте искали да се върнете? В хотелска стая с тераса и гледка към морето (ако платите повече за seaview) ...
Sunwing Bangtao Beach - един страхотен хотел за семейства с деца
... или в сгушената сред палми вила в тайландски стил с басейн, полу-див плаж само на 15-20 м. от вилата, a шумът на вълните да се чува точно толкова, колкото съблазнително да ви покани да си потопите краката или да седнете на брега иследвайки отсрещните острови и да мернете някой разхождащ се в далечнината немски турист. А в късните часове същите тези омайващи вълни да ви отнесат към поредния спокоен сън. Заслужили сте си го.
Coconut Paradise - eдна любима вила на Ко Самуи
Ние предпочитаме вилите. При три от четирите семейни почивки с децата бяхме на вили. Само една от почивките беше изцяло на хотели. Всяка една от тези почивки ни остави приятни, носталгични спомени. Все пак... най-приятните спомени са от тихите вечери на външните тераси на вилите, бърборейки на всякакви актуални теми, или с книга в ръката, чаша австралийско вино или малка тайландска бира Chang/Singha, както и купа екзотични плодове. Шумът от близката джунгла, шумът от геконите (наричам ги малките динозавърчета) излезли на лов за комари и превзели външните стени на вилата издавайки щракащ звуци, както и шумът на вълните от прииждащият прилив, презареждат батериите на макс, запечатват тези екзотични спомени за цял живот и... водят до сериозно пристрастяване. Нарича се азиатска треска (в добрия смисъл). При нас тази диагноза е факт.


Хотелите и вилите в които сме отсядали 

Ще ви запозная с хотелите и вилите, в които сме отсядали при четирите ни семейни пътешествия до Тайланд, две от които с приятелско семейство.  Започваме с...




Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар