Пътешествие 3: Хотели и вили

Ние, родителите, сме all inclusive персонал за децата. Точка. Дори когато сме на почивка, пак играем ролята на въпросния персонал - осигури безопасно пристигане, престой, закуска, обяд, вечеря, сладоледи, други глезотойки, екскурзии, подаръци, коремчето ме боли, нещо ме ухапа, тука ме сърби и т.н. Правим го за децата, искаме най-доброто за тях. След няколко по-динамични семейни пътешествия с по няколко спирки през 2014 и 2015 както до Азия, така и из Европа си казахме "Стига!". Следващото пътешествие в Тайланд трябва да го направим възможно най-мързеливо, с минаминални смени на местата, да не пренатоварим all inclusive персонала. Целта ни беше да намалим колкото се може повече логистика, и да се фокусираме изцяло върху мързеливият, скучен, еднообразен начин на почивка, тип "двуседмична почивка на Св. Влас през юли". Само че избрахме да е декември/януари и не Св. Влас, а Пукет. Две седмици. Кеф. 

Кефът свърши, когато започнахме с логистиката и разбрахме, че хубава вила от типа на тези от Пътешествие 1 и Пътешествие 2, в каквито бяхме отсядали на Ко Самуи (на брега, първа линия, спокойствие наоколо, хубава цена, тай-стил), на Пукет не можем да намерим. Освен това, изборът от вили беше осезаемо намалял поради факта, че самолетните билети закупихме в самия край на септември (след поредните промоции на катарските авиолинии), а по това време западняците отдавна вече са понарезервирали вилите. На нас ни оставаше да се учим и... да правим компромиси с нещо. Не ни се даваха по 500-600 евро на вечер за вила близо до брега на Карон, Ката  или Банг Тао (все още пазихме спемените от хотела Sunwing на този бряг). Ако ще правим компромис, нека да е с мястото. Няма да е на брега с гледка от спалнята към морето и на няколко крачки от плажа. Зачерк. Решихме да вземем кола под наем и да обикаляме острова  и плажовете, а вилата... нека бъде някъде из тихите тропически местенца на Пукет. Поне вечерите да са спокойни и тихи. Пукет е голям остров и дори позакъснелите с резервиране на място за почивка туристи като нас, могат да си намерят покрив. Без да фалират.

Спряхме се на вила с 3 спални на Равай, разположена в комплекса Christian Blue Residence.  Това пътешествие го направихме отново с нашите познати от Пътешествие 1. Цената на вилата с 3 спални за 15 нощувки беше 2520 евро, като половината сума платихме авансово чрез PayPal (човекът поиска така).  

Самия комплекс граничи с други вилни комплекси. А около комплексите - плантации.  За да стигнем до вилите се минаваше през една махала с предимно мюсюлманско, добронамерено население. Беше интересно да им опознаваме бита всеки ден преминавайки на метри от входните врати на къщите им. Доста шарените им къщи.  
За плуване става западния бряг и страхотния Nai Harn Beach на юг

Намерихме вилата през HomeAway.com. Свързахме се със собственика Жан-Мишел - французин на предпенсионна възраст, който живее в комплекса, и го стопанисва.Оказа се, че стопанисва още два комплекса на Пукет. Прекрасен пример за това, как можеш да се "пенсионираш" на тропиците и да продължиш да въртиш бизнес.  

И през деня и вечерта беше спокойно и приятно
(снимка официален сайт)

С тайландски мотиви
(снимка официален сайт)


Басейнът, в който посрещнахме Нова година 2017
(снимка официален сайт)


(снимка официален сайт)

Christian Blue Residence се намира на около 15 мин. с кола до най-близките готини плажовете. Да ви кажа честно, кефи ме да шофирам в Тайланд. Много екзотично, супер контрастно, едно по-различно усещане. Въпреки, че вилата се намира близо до източния бряг на Пукет, няма хубави плажове за плуване. Плажът Nai Harn се намира в южната част на Пукет. Препоръча ми го един наш сънародник Райко Матеев , постоянно пребиваващ на Пукет. 
Nai Harn Beach - бижуто на Пукет


Хайде на кокосите. Релакс на макс на Nai Harn Beach

Посещавахме Nai Harn Beach почти всеки ден. Отивахме към 10-11, правихме моренце, плаж, обяд + бира Chang/Singha, екзотични плодове, сладолед, фрешове, кафенца и към 5 следобед сменяхме почивката от плажа в масажния салон.
Ориз с морски дарове, кашу и ананас... задължително за пробване


Ориз с морски дарове, кашу и ананас... яммиии, задължително за пробване

Тай-супа Том Ям със скариди, средно пикантна... може и яко пикантна (нали има бира)

Масажите са невероятни.  Срещу 15-20 лв. получавате едночасов размазващ масаж. Изборът е ваш, дали да е традиционен тай масаж на цялото тяло, или с ароматни масла, може само на лицето, на краката, на ръцете, на главата... тайландците владеят масажното изкуство изключително добре, докарвайки клиентите до невероятен размазващ ефект.
Rungaroon - "нашето" масажно студио на Равай
На Пукет има много руснаци, затова табелите са на руски и английски

Цялата компания бяхме постоянни клиенти на студиото за масаж Rungaroon на Rawai. Студиото носи името на собственичката, с която се запознах. Беше ми интересно да разбера за масажистките, които работят при нея. Идват от различни краища на Тайланд, като тя им дава 50% от сумата, която изработят през деня.  Ако масажистката направи 6-7 от най-евтрините масажи, ще си тръгне с поне 60-70 лв. При средна месечна заплата от около 350 евро за Тайланд към 2017г, това не е лош доход. Разбира се, това не са лесни пари. Масаж след масаж, да размачкваш едрите бледолики се иска сила и старания. Почти всеки ден бяхме в това масажно студио и не мога изобщо да се оплача, че някога съм получил посредствен масаж. Напратив, винаги с усмивка на лицето излизахме от студиото, където вече ни чакаха чашите вкусен тайландски чай. Понякога излизахме със сънени физиономии, след като приятната азиатска музика и страхотния масаж ни приспиваха и отнасяха някъде.
    
Доволни (сънени) лица след масажа и вкусния тайландски чай... утре пак ще дойдем 

И така 2 безгрижни седмици. Как качествено се мързелува 2 седмици в Тайланд на Пукет ще опиша подробно в една от следващите глави.

Nai Harn beach - бижуто на Пукет

За 15 дни на Пукет имахме само едно еднодневно посещение до съседния на Пукет острол Coral Island. През останалото време бяхме само на Пукет. Явно приключенческия дух от предишните пътешествия си искаше разнообразието.  Освен Nai Harn обиколихме до Карон, Ката, Патонг, няколко viewpoint-a, няколко много, много стръмни изкачвания (горката кола) и селца някъде на високо, качихме се още на север до летището, обикаляйки целия остров. Имахме кола, климатик, gps, екзотична гледка навсякъте, страхотни viewpoints и заливчена, и най-важното - желанието да пътуваме.

На гости на Карон бийч
Така изглежда коледно настроение в мола Jungceylon на Патонг бийч
Кисело мляко "България" за 20 бата = ~1 лев

Единственото ни напускане на Пукет, на път за Coral Island

За камъчета, миди, корали на Coral Island


Много рядко през деня оставахме на басейна.
Морето и различните плажове ни зововаха.
Вечерите на вилата бяха приятни, тихи и спокойни. Най-големият шум идваше от нашите пазители на вилата - геконите. И играещите в басейна деца. Геконите на Пукет се оказаха по-безстрашни от тези на Ко Самуи (писах в Пътешествие 2). С едно геконче дори заедно пихме вино.
Внимателно доближаваме чашата... 

... и като стара руска прахосмукачка "Тайфун" измуква разлятото вино
Говорим не само за международно, но и за междувидово уважение.


В басейна на хотела изпратихме 2016-та и посрещнахме 2017-та година

Нова година посрещнахме в басейна на вилата. Бяхме далеч от лудницата на Патонг бийч и другите големи плажове, но чувахме и виждахме фойерверките от към западната плажна линия на Пукет (Карон и Ката бийч), както и от по-близкия Равай. Донякъде искахме да запалим колата, да отидем към някой от плажове, да се слеем и да викаме заедно с тълпата в новогодишната нощ. Но спокойствието на вилата, с което вече бяхме свикнали, ни накара да останем. Не съжалявахме. Това плажно посрещане на нова година може да е причина за някое следващо екзотично посрещане на нова година из тропиците... Тайланд? Пукет? Много вероятно. Но това ще е Пътешествие 5, което все още не сме планирали. Ред е на следващото семейно приключение из Азия и по-специално отново в Сингапур и после в Тайланд. Какво научихме от предишните три азиатски пътешествия до Тайланд и Сингапур и какво ново научихме и имаме да споделим, следва в...  


   


Място за споделяне и коментиране

1 коментар: