Подготовка: Самолетните билети

Не може без подготовка. Все още не. Като малко дете, тогава социалистическо пионерче, си мечтаех да отида на топло екзотично място, когато навън е студено и сиво. Тази моя детска мечта я осъществих като възрастен при първото ни семейно пътуване с децата до Тайланд и посрещането на Коледните празници на остров Ко Самуи декември 2014. Около 30 години време. Мечтите няма да са толкова ценни и сладки, ако бързо се случват от днес за утре. От няколко години имам нова мечта - да отида на почивка без подготовка. Достатъчни са ми портмонето, кредитната и дебитната карти, малко кеш и iPhone-a (за справки и резервации). Всичко останало може да се набави от летищата или в локалните магазини при пристигане. Но, нека спрем с моите мечти и да се фокусираме върху подготовката за пътуване с деца към Тайланд. 

Главата "Подготовка" ще разделя на няколко части:
  • Самолетните билети - съвети как, кога и от къде да си закупите самолетните билети (много важен разход)
  • Настаняване - в зависимост от месеца на пътуването важно е към коя част на Тайланд да се насочите 
  • Хотел или вила - какво и къде да предпочетем
  • Трансфери - как да си поръчате трансфери още преди да пристигнете


Самолетните билети

Беше септември 2014, изминаха точно три години от последното ни пътуване до Тайланд. Децата пораснаха, ние помъдряхме, но азиатската треска, с която се "заразихме" преди три години, ни дърпаше обратно към Азия, към Тайланд. Старите снимки от предишното ни пътуване и честите разкази за джунглите, за шоуто на слоновете, крокодилите и маймунките, за язденето на слонове, за плаването на кораб, за екзотичните плажове, за постоянно топлата морска вода от 28-29 градуса и топлото време от 30-на градуса когато при нас е зима - бяха повече от достатъчни децата да кажат "ДА!" на Тайланд.

Вече няколко години следих цените на самолетните билети към Тайланд на къде що има авиокомпании излитащи от София и тайничко си представях как вече пътуваме натам и посещаваме познатите места. Основно ползвам skyscanner.net и уведомлението за определени дати. Информативно. Другото нещо, което направих беше да се абонирам за е-мейли от авиокомпаниите. Така в случай че имат промоции, ще бъда уведомен. Авиокомпаниите, които следих(и продължавам) бяха: Qatar Airways, KLM, British Airways, Austrian, Lufthansa и Turkish Airlines. Украинския Aerosvit, с който летяхме първия път беше обявил фалит.

От всички гореизброени авиокомпании цените на Qatar Airways бяха най-изгодни като цени. Първоначално катарците излитаха от София, кацаха в Букурещ да съберат румънските пътници, след което кацаха в Доха. От Доха вече с голям самолет се лети към Тайланд. Така беше декември 2014 при първото ни семейно пътешествие. От 2015 вече се лети директно от София за Доха, без да се спира в Букурещ. Едно излитане и кацане по-малко е винаги по-добре.

Ето няколко наблюдения и препоръки относно самолетните билети:

Купувайте след големите празници

Най-добрите промоции обикновено са след големите празници като Коледа и Нова Година, Великден, септември месец след летните почивки . Едното от предположенията ми е, че около празниците народа харчи пари, а след празниците авиокомпаниите продължават да имат нужда от поток на пари за да си изпълнят поставените цели. Как да вземеш на човека последните пари за самолетен билет ако не с промоция ;) От всички гореизброени празници най-най-най-яките промоции са през януари след коледните и новогодишни празници, когато семейния бюджет е в прединфарктно състояние и е сложен на системи. Ето ги нашите резервации  направени само през официалния сайт на Qatar Airways:

Пътешествие 1
Отиване: София - Пукет, 14 декември 2014
Връщане: Пукет - София, 28 декември 2014
Цена: 4633 лв за 2 възрастни и 3 деца
Дата на закупуване: 15 септември 2014

Пътешествие 2
Отиване: София - Банкок, 26 август 2015
Връщане: Сингапур - София, 9 септември 2015
Цена: 4358 лв за 2 възрастни и 3 деца
Дата на закупуване: 15 януари 2015 (да, няколко седмици след като се върнахме от Тайланд)

Пътешествие 3
Отиване: София - Краби, 16 декември 2016
Връщане: Пукет - София, 1 януари 2017
Цена: 4992 лв. за 3 възрастни (баткото вече е 11+ и се води възрастен) и 2 деца
Дата на закупуване: 28 септември 2016

Пътешествие 4
Отиване: София - Сингапур, 31 юли 2017
Връщане: Банкок - София, 13 август 2017
Цена: 3474 лв. за 3 възрастни и 2 деца   (А опцията София-Банкок-София беше 3005 (да, три хил. и пет лева за петимата). Беше толкова евтино спрямо предходните полети, че решихме да разнообразим със Сингапур, което оскъпи билетите с 400+ лв.)
Дата на закупуване: 11 януари 2015


Да, правилно сте забелязали, че на последните 3 пътешествия отиването и връщането са от различни места. Катарците, а и другите авиокомпании, на сайта си предлагат опцията multicity. Ако се ползва правилно, може да ви донесе значително разнообразие на добри цени. Как да се ползва правилно? Нека вземем като пример Пътешествие 4: от София до Сингапур и връщането от Банкок до София. 
  • Първо, търсете само София - Банкок - София и намирате подходящата комбинация ден, час и цена, която да ви устройва. Внимание, задължително запомнете денят, часът и цената на отиване, и на връщане. Те ще са ви необходими при комбинирането чрез multicity и при грешно посочен час финалната цена може много неприятно да ви изненада. Добре е или да си правите скриншоти и да ги запазвате или в една екселска таблица да си въвеждате данните. 
  • Второ,  направете същото но с посоката София - Сингапур - София
  • Трето, анализирайте удобните за вас комбинации между датите, часовете и цените за отиване и връщане. Задължително гледайте и трите елемента.
  • Четвърто, в сайта на авиокомпанията избирате опцията multicity, посочвате дестинациите и дните, след което в предложените варианти избирате онези часове, които преди това сте си набелязали като най-изгодните за вас цена/качество. При multicity опцията на катарците цената се показва чак след като се изберат конкретния час на отиване и връщане. Ако не сте си направили домашното от точка три, ще трябва да изгубите доста време, докато не си намерите подходящи за вас дати, часове и цени. Особено цени.   

Абонирайте се за промоционални оферти

През останалата част от годината също има промоции, например около рождените дни и юбилеите на авиокомпаниите, 14 февруари и т.н.. След конфликта между Катар и Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет през юни 2017 промоционалната политика на катарските авиолинии стана осезаемо по-агресивна и по-често се появяват промоции с големи отстъпки като 50-60% за определени дестинации, 2 билета на цената на 1, 3 билета на цената на 2. Пример: двупосочен полет до Шанхай за 650-670 лв., до Тайланд за 750 лв. и т.н. отново препоръчвам да се абонирайте за промоционални оферти. Пощенската ви кутия няма да се препълни с рекламни материали като тази във входа на блока.


Авиокомпаниите знаят националните празници (но може да ги изпреварите)

Авиокомпаниите си правят домашното и по време на празниците, както и по време на ученическите ваканции цените са осезаемо по-високи. Разбирам ги. Въпреки това, може да ги изпреварите за ученическите ваканции. В денят, в който обявят ваканциите на учениците, имате известен период от един до три дни, за да закупите билети на добри цени. След това авиокомпаниите залагат този параметър в "машината за джуркане на билети" и те идват на по-високи цени.

Ако все пак искате да пътувате по време на ваканциите, но цените са кошмарни, потърсете алтернативи в съседните на България държави. Градовете като Солун, Белград, Букурещ и особено Истанбул могат да предложат доста добри оферти.


Полетите в Азия са доста изгодни

Полети в Тайланд, а и като цяло в Азия, са доста изгодни. Пример, еднопосочен полет за петима (детските не се брояха) между Краби(Тайланд) и Сингапур е към 200 евро със сингапурската low cost Tiger Air. За няма и два часа полет. Друг пример от Сураттани до Банкок за петима платихме около 120 евро за едночасов полет с low cost авиокомпанията Thai Smile. И двете low cost авиокомпании предлагаха много добро обслужване, както и разполагаха с нови самолети. Доверихме им се при две от четирите ни азиатски пътешествия. Преди това имахме опит само с AirAsia от Пукет до Банкок. NokAir и Thai Lion Air имат доста ниски цени на полетите. Като цяло в Азия има доста low cost авиокомпании, които предлагат конкурентни цени и добро обслужване.

Ние сме големи фенове на Ко Самуи. Островът има очарователно екзотично летище. И цени. Летището на Ко Самуи е частно, собственост на Bangkok Airways. Low Cost авиокомпании не кацат. Едночасовият полет от Банкок до Ко Самуи започва от 80 евро на човек на посока. Ако сте късметлии. Иначе е поне 100 евро. Има и алтернативни начини. За тях ще можете да прочетете в темата Трансфери.


Обобщение за самолетните билети

  • Използвайте skyscanner.net (или алтернативи като kayak, momondo, trip.bg и др.) с уведомление за конкретни дати, ако търсите за точни дати. Важно е да намерите изгодното за вас предложение.
  • Абонирайте се за промо офертите на авиокомпаниите. Пазарувайте от сайтовете им.
  • Вярвайте в добрия Дядо Коледа особено след Коледа и Нова Година. Симпатичният старец може да донесе доста изгодни самолетни билети.
  • Ако не успеете да изпреварите авиокомпаниите за ваканциите или националните празници и цените са кошмарни, потърсете алтернативи от съседните летища - Истанбул, Солун, Букурещ и др. Препоръчвам Истанбул, най-изгодните алтернативи съм виждал намирал точно там.
  • Щом сте в Азия, местните low cost авиокомпании ще ви предложат много добри оферти, ако решите да разнообразите престоя си в тази част от земното кълбо. Там нямате нужда от Дядо Коледа, а от...
    ... Money, money, money
    Must be funny
    In the rich man's world 
    ABBA, 1976
В нашето семейство имаме традиция да събираме в едно синьо слонче-касичка (Хортън) монети от по 1 и 2 лева "за Тайланд". Тези парички са ни по-ценни от bitcoin-ите. Малко преди отпътуването започваме да броим. Събраните пари варират от 450 до към 600 лева, които се харчат за екскурзии или посещения на интересни места в Тайланд. Щом се върнем от пътуването отново започваме да събираме. 

Добре че е Хортън да спаси пътуването
След като Хортън ще спаси пътуването и ще осигури екскурзиите (или част от тях), на нас ни остава да се погрижим за още едната важна част...




Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар