Епилог

Тайланд се оказа едно страхотно двуседмично преживяване. Въпреки първоначалните притеснения и опасения преди отпътуването, още щом стъпихме в тази страна, тя веднага се погрижи за нас. Така ни очарова и предразположи, че бяхме забравили за всички притеснения. От нас се искаше да се отпуснем и да се радваме на всекидневните нови неща, с които Тайланд не спираше да ни дарява всеки ден.

Преминавайки през две очарователни летища стигнахме до остров, който се оказа изключително контрастен и дружелюбен. Ко Самуи - романтичното начало на обиколката на Тайланд. Достатъчно дружелюбен, че да съжителства без проблеми с вараните и какви ли още не животни.

Ко Самуи
А посещението на Ang Thong Marine National Park беше като еднодневна екскурзия до Рая с кораб и после с кану.
Ang Thong National Marine Park
Язденето на слон, гушкането на  на тигърчето и сафарито с обиколка на Ко Самуи не бяха просто еднодневна екскурзия около острова, те закрепиха връзката ни с него. Напускахме го с мъка и закана отново да му дойдем на гости.
Namuang Safari Park
Следващият остров Ко Тао ни показа очарователния свят на подводното царство, нещо което ни грабна и плени толкова силно, че се почувствахме като част от някоя история за русалки, за Немо и други приказни герои.


Няма да забравим и 12-часовото прекосяване на Тайланд по вода, земя и после пак вода. Особено колоритния среднощен ферибот.



И не съжаляваме. Видяхме доста неща от Тайланд, за да стигнем до очарователния архипелаг Пи Пи, скрил и запазил една омайваща лагуна с  тюркоазено-синя вода, както и един от най-красивите плажове на света - Maya Bay.

Maya Bay
Напускането на Ко Пи Пи беше много емоционален момент за нас особено след получените подаръци от сервитьора на "нашия" кафе-ресторант "Amp".
Гривните-подарък
Все пак раздялата ни с Ко Пи Пи беше непобходима, за да се върнем към детските спомени, скрити в зелената джунгла от големи дървета, храсти и екзотични цветя, разположени в полите на висиките варовикови скали. А огромната дози адреналин, получена от настигналата ни буря в открито море и еднодневната екскурзия като цяло, беше достатъчна за следващите няколко дни.

А следващите няколко дни прекарахме в по-цивилизованата и урбанизирана част на Тайланд - остров Пукет. Въпреки среднощното ни сприятеляване с четиримата ladyboys, те не се оказаха достатъчни да ни накарат да се върнем там. Все пак някой ден бихме се върнали да посетим FantaSea на Пукет.
Сладур(анк)и
Това, което опредлено много ни впечатли в Тайланд бяха островите. И Банкок.  Въпреки разправиите с таксиджиите и недовършената работа с шофьора на "тук-тук", другите неща от този огромен мегаполис се погрижиха да ни оставят добро впечатление и желанието да се върнем пак. И ще се върнем, за да кажем отново...
...  "Напред, маестро. Покажи ни Банкок!"




В сладващите няколко реда се опитах да събера максимално достоверна информация относно разходите преди и по време на нашето пътешествие. Както и някои препоръки. Дано са ви от полза.

Равносметка
Разходи преди Тайланд:

Два двупосочни самолетни билета София - Киев - Банкок (с Aerosvit): 980 евро
Два еднопосочни самолетни билета Банкок - Ко Самуи (с Bangkok Airways): 160 Евро
Три дни в Grand Thai House Resort на Ко Самуи: 115 евро
Две двукратни визи за Тайланд: 100 евро
Общо: 1355 евро


Разходи в Тайланд:
За тези 2 седмици в Тайланд изхарчихме още около 1100 евро. Като основната тежест падна върху екскурзиите и хотелите. Всички цени са за двама и са подредени хронологично (в публикациите ги има по-точни ):
Еднодневна екскурзията до Ang Thong Marine Park  ~80 евро.
Еднодневна обиколката на Ко Самуи + Зоопарк + Сафари ~70 евро
Катамаран Ко Самуи - Ко Тао ~15-20 евро
Хотел на Ко Тао (1 нощувка) ~25 евро
Еднодневна екскурзия около Ко Тао - 50-60 евро
Трансфер от Ко Тао до Ко Пи Пи ~ 30 евро
Хотел на Ко Пи Пи(2 нощувки) ~50 евро
Еднодневна екскурзия около Ко Пи Пи  ~60-70 евро
Трансфер Ко Пи Пи - Ао Нанг ~15 евро
Хотел в Ао Нанг(2 нощувки) + еднодневна екскурзия около 4 островита ~80 евро
Трансфер(миниван) Ао Нанг - Пукет ~20 евро
Хотел Пукет(2 нощувки) ~50 евро
Полет Пукет - Банкок ~120 евро
Хотел Банкок (2 нощувки) ~35 евро
Общо: ~700-725 евро

Други
Храна, дрехи(тениски, шалчета), подаръци и други ~500 евро

Грубите сметки показаха, че разходи за 2-седмичното пътуване до Тайланд възлязоха на около 2500 евро за двама. И това при положение, че почти постоянно бяхме в движение, опитвахме максимално да си разнообразим престоя, ползвахме нормални хотели и се хранихме почти само в ресторанти.

Ето някои препоръки за пътуващите натам (особено за първи път):

  • Тениска, шорти, сандали и един резервен комплект (това важи и за дамите). Всичко останало може да си набавите в Тайланд.
  •  Най-добре е да си планирате само първите няколко дни. След първоначалната адаптация ще се ориентирате дали искате да продължите някъде другаде или ще предпочетете сегашното си място (внимавайте, обикалянето на Тайланд води до пристрастяване) .
  •  Не се притеснявайте да ползвате банковите карти. Добре е да имате и кеш валута. Интересно нещо са курсовете "Купува" в обменните бюра (бюрата са към определени банки и няма измама). Курсът "купува" зависи от това колко едри/дребни банкноти имате. Т.е. за 100$ като една банкнота мога да получа грубо 3000 Бата, а за 100$ като комбинация от 1х50$, 2х20$ и 1х10$ мога да получа между 50 и 100 бата по-малко. Колкото по-дребни банкноти давате, толкова на по-нисък курс ги купуват. Интересното е, че това важеше за доларовите банкноти. Евровите бяха с един курс. При теглене на пари от банкомат с дебитна карта (на Първа Инвестиционна Банка) за 4000 бата (~100 евро) таксата беше около 6 лева (3 лв. + 1.5% от сумата).
  •   Ако ползвате големите сайтове (www.booking.com, www.agoda.com, www.tripadvisor.com) има голям шанс да получите почти обективно мнение за интересуващия ви хотел. А ако си намерите хотел, проверете дали има собствен сайт. Има вероятност на сайта да има промоционални оферти.
  •  Може да ви излезе по-евтино, ако сами си организирате пътуването. Например от сайта www.skyscanner.net може да потърсите полет. Така ще определите най-подходящите за вас авиокомпании, които летят в това направление. Почти всички авиокомпании предлагат закупуването на билети от техните сайтове. А там билетите са по-евтини от посредниците (в повечето случаи). 
  •  От евтините компании най-ниски цени продължават да държат украинските авиолинии AeroSvit  (AeroSvit фалираха година след като се върнахме). Конкурентни цени предлагат www.QatarAirways.com (5* авиокомпания), www.TurkishAirlines.com (4* авиокомпания), както и австрийците www.Austrian.com. Но, трябва постоянно да се следят цените. Катарците имаха цени от ~1150  евро за двама с включени такси, отиване и връщане от София до Банкок. Най-ниската цена на турските авиолинии беше около 1100 евро, а на австрийците малко над 1200 евро. Цените бяха от началото на август за септември 2012. Демек за слабия сезон в Тайланд. По-детайлни препоръки за това как и кога да си купим изгодни самолетни билети(важен разход) може да намерите в тази публикация, част от Тайланд 2.0 - С раници и деца.
  •  Ако пътувате в слабия сезон, както самолетните билети, така и самия престой в Тайланд може да ви излезе до 50% по-евтино. Зависи какво търсите и предпочитате като туристи наоколо.
  •  Тайландците са учтиви и усмихнати хора. Заслужават същото и от нас.
  •  Прочетете за Тайланд колкото се може повече. Така ще знаете къде бихте могли да отидете. Имайте си списък с десетина места, които искате да посетите. Ей така, за всеки случай.
  •  В секцията "За мен" има информация за контакт. С удоволствие ще помогна с информация за Тайланд на всеки, който има нужда от такава.
Тайланд може да ви изненадва всеки ден. Изживяхме двуседмично преживяване с всекидневни изненади, каквото може да направите и вие. Дори повече, доста повече. Ако имате тази възможност, не се отказвайте от удоволствието да посетите "страната на усмивките". И най-вече не се притеснявайте да направите първата крачка към това. Защото всички знаем, че всяко голямо пътешествие започва с една малка крачка. Направете я и няма да съжалявате.

Ние направихме тази крачка веднъж. И вече нямаме спиране.

P.S.
Три години след това пътешествие направихме първото пътешествие с децата до Тайланд. После и до Сингапур. Продължението на пътешествията ни до Тайланд, но вече с децата, както и с доста конкретни препоръки за хотели, самолетни билети, медицински въпроси и т.н. ще ви очаква на този линк  Тайланд 2.0 - с раници и деца.


P.P.S.
Пътеписът на първото пътешествие започна около година след закупуването на билетите за Тайланд и продължи близо 2 месеца. До онзи момент имахме много преразказвания на едни и същи моменти от пътуването на колеги и приятели. Това поддържаше спомените ни. Както и аудио-видео материалите, които носталгично преглеждахме от време на време. А те са около 20 GB снимки и 3-4GB видео. В някои публикации има качено видео, но това е една малка част от това, което остава да се обработи и качи. Всяко ново обработено видео ще бъде добавено към съответния ден и съответната публикация, за да допълни разказа. И въпреки факта, че го знам наизуст, харесва ми да си пусна разказа на телефона  в късните часове и да се гмурна в топлите води на  Тайланд.


Ако написаното ви хареса, най-искрено ще се зарадвам, ако го споделите в социалните мрежи с вашите близки и приятели. 






Място за споделяне и коментиране

40 коментара:

  1. Благодаря за пространният пътепис.Много полезно четиво за хора на които им предстои да пътуват до "страната на усмихнатите хора".
    При нужда ще се съветвам за някой подробности поздрави
    Тони Б.С.

    ОтговорИзтриване
  2. С удоволствие ще помагам с каквото мога ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен пътепис. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Митко,
    Искам да те поздравя за страхотния, увлекателен, подробен и полезен пътепис.Повярвай ми, изчел съм всичко възможно като разкази, форуми и пътеписи в българското (и не само) интернет пространство за Тайланд, но твоят пътепис определено е №1 :). Само след няколко седмици аз и моята половинка ще имаме удоволствието да изпитаме изкушенията които предлага страната на усмивките. Дестинациите са същите на които Вие сте били, с изключение на Ко Самуи. За да не става този пост прекалено дълъг, ще те попитам само по отношение на начина на букване на екскурзии на място. Успяхте ли да проверите няколко агенции преди да резервирате тур, или се доверихте на нюх? А също успя ли да свалиш първоначалната оферта и до колко може човек да се пазари за цената на екскурзиите!?
    Предварително благодаря за отговорите и пожелавам нови екзотични дестинации!

    Станислав

    ОтговорИзтриване
  5. Привет, Станислав!

    Благодаря за добрите думи, чувствам се малко повече от просто поласкан. Още веднъж Благодаря с голямо "Б"!

    СТАНИСЛАВ: Успяхте ли да проверите няколко агенции преди да резервирате тур, или се доверихте на нюх? А също успя ли да свалиш първоначалната оферта и до колко може човек да се пазари за цената на екскурзиите!?

    МИТКО: По начало през слабия сезон цените на екскурзиите са по-ниски от тези по време на силния сезон. Т.е. вече има едно намаление. Минавайки покрай офисите на тур. агенции и сравнявайки цените останахме с впечатлението, че са еднакви, понеже работят с едни и същи изпълнители на екскурзиите. Например, повечето хотели работят и като тур. агенции, като предлагат на своите клиенти екскурзии, самолетни, автобусни и какви ли не билети. Брошурите за екскурзиите са едни и същи при всеки посредник, така че надценки нямаше.
    Що се отнася до свалянето цените на екскурзиите, чак в Бангкок започнахме с пазарлъка, където успяхме да договорим по-евтина обиколка с лодка по Чао Прая. От 1500 на 960 Бата. Защото просто нямахме повече пари в себе си. Моето лично мнение е, че на повечето места най-малко заслужава да се опитате да договорите по-ниска цена. Ако стане - чудесно. Ако не - трупа се опит. Ние успяхме да свалим цените при търсенето на хотели, пазарувайки подаръци от магазините и пазарите, поръчвайки си такси и тук-тук, както и екскурзията в Бангкок. Натрупахме опит за следващия път.

    Най-искрено Ви завиждам за предстоящето пътуване и Ви пожелавам да си подарите колкото се може повече интересни моменти, за другото ще се погрижи "страната на усмивките". А това тя го може изключително добре.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен отчет, най-после намерих и един български подробен пътепис.
    Ако четете на руски и ви е интересува, има един много хубав руски форум за Тайланд. Там можеш да разбереш почти всичко, което те интересува за Тайланд. Препоръчвам ти да прочетеш този отчет http://forum.awd.ru/viewtopic.php?f=40&t=157382, страхотен е.
    Иначе и ние заминаваме на 4 ноември, засега програмата е София-Москва-Бангкок-Краби, в Краби имаме хотел за 3 нощувки, а нататък .........ще видим на място.

    ОтговорИзтриване
  7. Привет от рая на земята :-)
    Пиша Ви от Краби, още замаян от тура до островитe Phi Phi....Думите са недостатъчни и бледи, за да опишат красотата и вълшебството на това място. Railay beach, Phranang Cave beach, Bamboo i Phi Phi islands са задължителни. За тези които сега стягат куфарите - времето вече е прекрасно :-) - около 30-32 градуса, много кратки приятни дъждове - рядко. Още я няма лудницата която става от ноември до февруари, но на Maya bey нямаше грам място въпреки това. Цените са прилични - има варианти за всеки бюджет, но е илюзия че е евтино всичко. Храната и подслона могат да се намерят на по-ниски от нашите стандарти цени, но други услуги, забавления, транспорт, екскурзии са голяма част от разходното перо. Просто ще е срамота, да се дойде до тук и да не се опита поне по малко от стотиците изкушения - а Тайланд ги предлага в мноооооого голямо изобилие.
    За сега ние продължаваме да се наслаждаваме. Благодаря още веднъж на Митко за ценните съвети добрата подготовка. Като се върнем ще разкажем и ние подобаващо за тази прекрасна страна, защото си струва и защото е хубаво повече хора да пътуват, пък дори и само виртуално.

    Поздрави,
    Станислав

    p.s -ако на някой му трябва конкретна информация докато е още топла - може да пише

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет от земята на простосмъртните!

      Вие там сте много, амо ужасно много за завиждане. Особено предвид факта, че при вас е 30-32 градуса + топла като чай вода + страхотни гледки от Maya bay, Phi Phi islands, Bamboo island, (палавата)Phranang Cave и т.н.. При нас е студ, сутринта беше "-1 градуса", в момента е 6, парно няма. Но, кой както се уреди. Ще оцелеем за да отидем пак в Тайланд :-)

      С огромно удоволствие ще чакаме да споделите за това пътуване. Приятното изкарване е гарантирано.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
  8. Привет от колоритен Пукет :-)
    "Колоритен" е най-лекото определение което мога да сложа, за 5-те часа през които сме тук...След "спокойно-романтичното" Краби - в Патонг е някаква версия на Слънчев бряг, пречупено през азиатска призма и умножено х 10. Лудницата е пълна, Митко добре я е описал. Първо впечатление - ако сте с деца или настроени за спокойствие - Патонг не е за Вас. Пат-понг, танци на пилони, Lady boys, бар-pub-ове и нахални продавачи и таксиджии буквално на всеки 2 метра. А "битак"-а е навсякъде - магазин и пред него сергия, до него продавач на екскурзии, до него Change бюро, до него задължително масажен салон. Някъде между тях са уличните продавачи на храна,таксиджиите и други "пернати". Следва отново магазин, сергия....и всичко отново, и отново.....на всички улици - малки и големи, от едната и другата страна. Всичко това+ десетки ресторанчета, хотели, тур агенции и каквото още се сетите живеят в една невероятна симбиоза, една амалгама от цветове, миризми, вкусове, движения, разтворени в тропическа жега, но и добре очертани от прословутата паяжина от...........електрически жици. Не знам техните ЕОN и ЕVN как се оправят :-) . Гледката и усещането са уникални и трябва да се видят и усетят. Това е за сега от Патонг. Тези дни ще проверим Ката и Карон, където доста "bg"-мами бяха ходили.
    Някъде бях чел, че Краби е по-скъпо от Пукет, но в момента не е така. Храната е поне с 20% по-скъпа(в ресторанти и на улицата), а само гледайки брошурите за екскурзиите - разликите са чувствителни в полза на Краби (където са по-ниски). Може би условията ще се изравнят в разгара на сезона, но за сега това са ми впечатленията. Друга бърза вметка - Пукет е по-подходящ за хората които обичат сърф и подобни спортове - вълните са доста по-големи и условията по-добри.
    Повече и по-пълни впечатление в следващите дни. До тогава Митко докато планира следващото пътуване догодина може да препоръчам някой любим ресторант или места подходящи за пазаруване на сувенири, или други струващи си преноса неща ;)
    Поздрави,
    Станислав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста познато усещане и познати изводи чета в мнението ти за Пукет и по-специално за Патонг, Станислав. И въпреки факта, че не съм фен на тази част от Тайланд, все пак и тя също ми липсва. В Пукет ни остана да посетим FantaSea. Много ще ми е интересно да разкажете за Ката и Карон, особено сравнено с джипсифицирания Патонг. Препоръките за ресторанти ще са повече от добре дошли.
      Освен да продължавам най-благородно да ви завижда за Тайланд, друго не ми остава. Приятно изкарване и ще чакаме поредните коментари.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
    2. Sawadee :-)
      Явно в бързината съм съм сложил едно "м" на препоръча и се е обърнал смисъла. По-скоро ако се сещаш ти за ресторанчета или магазини които са направили добро впечатление...

      Стенли

      Изтриване
    3. Sawadee, Stenli efendi, sawadee! :-)
      Това, за което се сещам като ресторанти и магазини с добро впечатление са предимно в мола Jungceylon и всички заведения в радиус около 100м около него. Има и "Hard Rock Cafe". В приземния етаж на мола Jungceylon има много магазинчета за сувенири. Ние от там си купихме подаръци и натурална тайландска козметика от фирмен магазин. Твърдите парфюмчетата все още са в употреба. На същият приземен етаж се намира и манджа-street. Готвят пред теб това, което си поръчаш. На нивото на улицата има няколко ресторанта - японски, тайландски, Макдоналд'с и т.н.. Избрахме тайландския. Там получихме уникално обслужване от около 7 сервитьора и сервитьорки. Другите ресторанти, които харесахме бяха на плажа. Поръчвахме си морски джунджурии с по един "Chang" и бягахме във водата. Има средна големина пазарчета, от които също може да се купят подаръци. Единият се намира на улицата на мола, като се тръгва да се излиза посока летището. Другото относително голямо битак-пазарче беше на успоредната на Jungceylon улица. Предвид факта, че Патонг не е голям, предполагам, че описаните от мен места вече са ви познати, а и в един от предните си постове много точно беше описал Патонг: "Всичко това+ десетки ресторанчета, хотели, тур агенции и каквото още се сетите живеят в една невероятна симбиоза, една амалгама от цветове, миризми, вкусове, движения, разтворени в тропическа жега, но и добре очертани от прословутата паяжина от ...........електрически жици." Няма какво да добавя, освен носталгично да си спомням за тези места и благородно да ви завиждам :)

      П.П. Имате ли планове за FantaSea-то?

      Изтриване
  9. Привет,
    Мерси за детайлните обяснения :-) . Да наистина всичко което си описал ни е познато.Тези дни се метнахме на моторчето и обиколихме голяма част от южен Пукет, а днес тръгнахме на север към Kamala beach и Surin beach. С две думи мога да кажа, че и на юг и на север плажовете са страхотни, а курортите предлагат всичко необходимо за пълноценна почивка.Naham, Rawai плажове на юг и Emerald bay, който е само на 10 мин с превозно средство от Patong beach са много живописни и неотстъпват от плажовете по другите острови. Шарените рибоци са навсякде при спокойна вода се виждат да плуват на сантиметри от теб дори без шнорхел. С тези плажове, а и с другите по-известни, Пукет наистина придобива мнооого по-приятен и притегателен образ.
    Да не забравяме много красивия Wat Chalong и внушителния 45 метров Big Buddha, от подножието на който се ракриват спиращи дъха гледки към бреговете на изток и запад. Пукет наистина има много лица и определено си заслужава да се посети.
    Относно Fantasea - сигурно е хубаво, но нещо не си падам по циркови кабарета, а за 100 евро (билет за двама) ще доставя много повече удоволствие на роднини и приятели като им купя по нещо от тук.
    Това е за днес, остана още малко, колкото и да не искам скоро да свършва. Вече разбирам стотиците, а сигурно и хилядите, които могат и живеят няколко месеца тук и няколко месеца в родните си страни....щастливци.. :-)

    Поздрави,
    Стенли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Стенли!
      Поразгледах споменатите от теб места на Пукет и мога със сигурност да кажа, че са нещо различно от това, което ние видяхме на Патонг. Лъхват на плажовете от малките острови и са много релаксиращи.

      От последнят абзац мога да предположа, че и ти си "заразен" с така наречената "азиатска треска". Демек веднъж стъпил в Азия, ще искаш да се върнеш. Отново и отново.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
  10. ...коригирам името на единия плаж, че тъч клавиатурата го е омазало :-) - Става въпрос за Nai Harn beach - районът е приказен

    ОтговорИзтриване
  11. :-) Хмм мен тази треска отдавна ме тресе, но Тайланд ми убягваше от маршрутите по които съм скитал и опознавал. Сега изобщо не ни се тръгва, но за да изпитаме тръпката от ново посещение, първо трябва да си заминем и някой ден отново да преоткрием прекрасния, екзотичен и винаги изненадващ и усмихнат Тайланд:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Привет Митко!
    Поздравления за прекрасния и подробен пътепис за Тайланд! Аз също планирам за в бъдеще едно такова неорганизирано посещение в Тайланд и когато му дойде времето ще се възползвам от предложената от теб помощ :-)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Зани! На разположение съм и ще помагам с каквото мога.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
  13. Здравейте!
    Благодаря за чудесния пътепис! Почувствах Тайланд с всичките си сетива, страхотно усещане. Прекланям се пред труда, който сте положили за създаването му.
    На 26.11 летим със съпруга ми за Бангкок. След нощувката потегляме за Ко Чанг- втория по големина остров. Много ми помогнахте за подготовката на багажа.
    Имам въпроси: какви са електричеството и куплунгите на контактите в Тайланд, има ли комари и да си носим ли спрейове против насекоми?
    На връщане(10.12) ще имаме 2 дни в Бангкок. Какво според вас трябва непремемнно да видим, някакви съвети?
    Поздрави!
    Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Цвета!
      Поздравления за чудесният избор. Ко Чанг е едно страхотно място за почивка, особено предвид факта, че е част от природен резерват и практически е най-незасегнатият от строителството голям остров. Около него има доста интересни места за посещение (като в цял Тайланд, разбира се), включително и намиращата се близо до острова Камбоджа. Що се отнася до въпросите:
      ЦВЕТА: Имам въпроси: какви са електричеството и куплунгите на контактите в Тайланд, има ли комари и да си носим ли спрейове против насекоми?
      МИТКО: Електричеството е като в БГ, няма нужда от преходници и др. подобни приставки. Що се отнася до комарите, за 15 дни един комар не ни ухапа. Вие, все пак, отивате на остров, където джунглата не е "пипана" от хората(супер!) и не знам там как ще е. Аз лично бих си купил спрей против комари от острова, НО само след съветите на рецепционистите или местните жители. Ако не се лъжа във веригите магазини "7 Eleven" имаше и козметика, и всякакви срейове, и вкусни неща за хапване.

      ЦВЕТА: На връщане(10.12) ще имаме 2 дни в Бангкок. Какво според вас трябва непремемнно да видим, някакви съвети?
      МИТКО: Първото нещо, което бих препоръчал е круиз по "Чао Прая". След това посещението на храмът Wat Traimit, където се намира на най-голямата златна статуя в света. Следва "Златната планина" и още няколко големи храма, които може да се намерят на картата. Остров Koh Ratanakosin - бившия "кралски квартал", с много храмове, палати и т.н. Бих препоръчал да посетите китайския квартал, там атмосферата е доста интересна. И, колкото и странно да звучи, бих препоръчал да си хванете едно "тук-тук", просто да ви поразкара из Бангкок. От точка А до точка Б. Определете си маршрута да е интересен и да има какво да се види. Ще видите доста интересни неща за малко време. НО, пак едно НО, предварително се разберете с шофьора на "тук-тук", че НЕ искате да спира пред шивашки фешЪн магазини за "само 15 мин. да поразгледате без да купувате". И така няколко пъти. Освен ако наистина не искате.
      В менютата по ресторантите посочените цени могат да бъдат без ДДС, без такса обслужване и т.н. Някъде със ситни букви е написано, колко % допълнително ще се начислят към сметката ви. "Тук-тук"-аджиите спират и пред такива ресторанти.
      Ако е за шопинг терапия - молът Siam Paragon(един от най-големите молове в Азия) ще ви свърши работа. Кино, воден свят, магазини, Поршета и т.н. всичко има.

      Усещам колко добре ще си прекарате там и най-благородно ви завиждам. Ще очаквам впечатления от пътуването и съвети, разбира се.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
  14. Привет и от мен на Митко и Цвета,

    С все още пресни и топли спомени от прекрасен Тайланд, леко се намесвам и аз, и се надявам да бъда полезен, и да допълня подробната информация поднесена от Митко.
    За Бангкок изчетох толкова много преди да замина, че наистина когато пристигнах се чувставх у дома си. Бях направил предварителен план за тур по забележителности, интересни места и шопинг центрове на база съвети от форуми и други посетители. Ето и моето предложение за 2-дневен тур в Бангкок, като правя задължителното уточнение, че всеки човек има индивидуални идеи, потребности и ценности и не смятам, че това е "най-правилния" маршрут.
    Ден 1:
    1. Ставате рано - 7-7:20ч.Бърза закуска, кафе и не знам къде ви е хотела, но трябва да се доберете до Sathon Pier (спирка на речния транспорт) на Chao Phrayа - реката в Бангкок.Най-лесно става със Skytrian, спирка Saphan Taksin, от там са 3-4 мин до Pier-а. Хващате корабче с оранжев флаг, защото "туристическите" със син флаг тръгват след 9:30, а в това време Вие вече трябва да сте в Двореца, изпреварили цунамито от китайци и руснаци. Корабче цена 15 Baht на човек - плаща се на корабчето на "кондукторката" :)Слизане на спирка: Ta Chang Pier. На 5 мин Ви е комплекса с Изумрудения Буда и Grand Palace. На никого не обръщате внимание, ако ви кажат, че е затворен, или че ще ви закара на по-добро място. Комплексът е голям, но за 1.5 часа ще видите и двете забележителности.Идеята за ранното и първо ходене там е да избегнете огромните опашки които стават след 9-9:30 и тъпканицата вътре.
    2. Wat Pho - на 20-25 мин пеша от Двореца или 5 мин с Тук-Тук. Ако тръгнете пеша от източната страна на двореца, ще видите и Bangkok City Pillar Shrine. Ако изберете второто "тук тук" - пазарете се много, и ако ви се вижда цената висока - пробвайте, втори,трети, четвърти..Някой ще се съгласи на "нормална" цена, и задължително му кажете както Митко спомeна "NO SHOPPING".
    3. На 10 мин ходене от Wat Pho е Wat Ratchabophit - по-малък но красив храм.
    4. От Wat Pho на 10 мин е Tha Thien Pier - където хващате crossing boat до другата страна на реката до Wat Arun. Страхотен е, и от него се вижда половин Бангкок. Връщате се обратно на Tha Thien Pier

    От тук нататък е волна програма в зависимост от желания и потребности.
    Ние направихме следното:

    ОтговорИзтриване
  15. 5. С лодка до Thewes Pier. Там има тук-туци - пазарлък за малък тур - 5.1 Wat Intharaviharn - един от най-високите изправени буди (много малко туристи)10-15 минути 5.2 Wat somanasrajavaravihara - това не мога да го кажа на един път, по-добре го напишете 15-20 мин. 5.3 Wat Benchamabophit - уникален малък wat направен от бял мрамор, много красив.10-15 мин 5.4 Vimanmek mansion - огромна вила(мини дворец) изцяло направен от "тиково дърво". (като цяло не бях много впечатлен, но пък е уникален като изработка и си струва)

    Разбира се, може да пропуснете точки 5.2 и 5.3 ако вече ви е блокирал мозъка от Wat-ове :)
    От тук отново - нов тук-тук, или пък може да спазарите и предния -
    6. Wat Saket (Golden Mount) - голямо изкачване но пък неповторима гледка от върха.
    7. на изток от Wat Saket - ще ги видите отгоре и на 10 мин пеша са Wat Thepthidaram (не го посетихме) и Loha Prasat, който е много красив и има уникална архитектура, различна от другите Wat-ове. Над Loha Prasat, на кръстовището е един малък Mahakan Fort, който е в ремонт но от там се вижда гледка към т.н Democracy Monument.
    8. Разходка с лодка - точно до Mahakan Fort, под моста който трябва да сте минали има малка спирчица за лодки. Тъй като се мръкваше, решихме да се метнем на една, с идея че ще ни изведе на Chao Phraya, или поне така предвиждах. Така и направихме. Самото качване на тези малки транспортни лодки си е живо преживяване, а и пътуването беше страхотна авантюра... Оказа се, че сме тръгнали в обратна на желаната посока, но това го разбрах, точно когато около нас почнаха да изникват небостъргачи - което не беше предвидено според картата :) Слязохме на произволна спирка, и бяхме в сърцето на Downtown Bangkok - между търговските центрове и небостъргачи. От там придвижването до всички части на Бангкок е лесно с Метро и Skytrain

    ОтговорИзтриване
  16. Ден 2
    Шопинг и релакс - за евтини дрехи, сувенири препоръчвам Prathunam shopping area - това е един огромен "битак" на открито и закрито по улицата и в сградите наоколо. Най-лесно се намира като се ориентирате по Baiyoke Sky Tower - най-високата сграда в Бангкок. Също 6 и 7 етаж на MBK Mall. За маркови и не само маркови неща всички други десетки, стотици и хиляди (наистина са толкова), молове и търговски центрове. Концентрирайте се около MBK, Paragon, Discovery и другите сгради, които преливат една в друга. Не забравяйте за масажите и глезотиите. За тях може да питате в хотела си, ще ви препоръчат нещо близо до вас на много добра цена.
    Въпреки, че ден 1 на пръв поглед е доста "препълнен" от забележителности и препускане - и за наше учудване видяхме всички тези неща без бързане и с почивки за хапване, пиене на кокосови орехи и мнооооого снимки. За хора които обичат по-лежерното забавление - може да се концентрират само на първата част и евтуално Wat Saket. Важно да се стартира рано за изпреварване на жегата и тълпите, да се ползват тук-туци или такси (возят почти на една и съща цена) в по-ненатоварените части на града, защото по основните булеварди задръстванията са 50 х това на Цариградско примерно :)
    За комарите - опасността е някъде там, тя не се вижда, даже не се чува...но следите от атаките и неприятното сърбене стоят с дни :))
    Надявам се бях повече полезен, отколкото досадно подробен. А от Цвети, чакаме разкази :)
    Поздрави,
    Стенли Савов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, Стенли!
      Страхотно описание на тези 2 дни в Бангкок. Много ценна информация и съвети. Чудесно свършена работа.
      Ти върна ли се в БГ? Ако да, как се справяш с адаптацията?

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
    2. Привет Митко,
      Колкото и да не ни се връщаше - даже не разбрах, кога вече минаха повече от 2 седмици. Аклиматизацията със сигурност е по-неприятна от 36 на 6 градуса, отколкото от 15 на 36 :)) В резултат на
      тези рЕзки температурни амплитуди - 5 дни съм със ужасен синузит - нооо както се казва, спомените още топлят и някак си, успокояват физическите болки. :)Пътуването до Тайланд със сигурност ме зареди с много позитивна и креативна енергия и предполагам това се случва с всички които са били там. Митко, сигурно си изпитвал понякога усещането, че имаш нужда да си "починеш от почивката"..Не знам как е било при вас, но при нас определено се усети единствено нужда от наваксване на съня,поради дългия обратен полет (с нощен престой от 9 часа в Доха) и факта, че от самолета директно се изстреляхме да кумуваме на сватба в Свиленград на следващия ден....:)) Но като цяло и двамата се чувстваме доста със заредени батерии, а интересното е че във всеки момент в който се върна мислено към Тайланд - веднага се усмихвам. И това само след 2 седмици прекарано с позитивно настроени и усмихнати хора (местни и туристи). Явно не е толкова трудно, човек да бъде мааалко по-усмихнат и не толкова черноглед, независимо от трудностите и негативизма, който се стелят като есенна мъгла в българските територии.
      Таа така - като се разсее мъглата и слънцето пробие, на човек му просветва малко и му идват и хубави и креативни мисли. И в момента работя усилено върху една такава мисъл/идея - създаването на специализиран сайт за "самоорганизирани пътувания". Все повече хора осъзнават тръпката, емоцията и предимствата именно на точно този тип пътувания,и въпреки десетките форуми и сайтове за пътувания - рядко се намират места, където са събрани на едно място - чисто практически идеи, съвети, любопитни преживявания, пътеписи за това как сами да направим сравнително лесно и същевременно "незабравимо" в най-добрия смисъл на думата пътуване - в България, Европа и по света.
      Митко, много ще се радвам с твоите "лични преживявания на път" и с практически познания по маркетинг да се включиш активно в каузата, за да можем да разкрием на повече хора "знанието", че могат да си "позволят" (във всеки един смисъл на думата) да си организират мечтаното пътешествие. А защо не и да си сглобим една група от хора с общи идеи и интереси, с които когато можем заедно да "откриваме и преоткриваме" нови страни, градове, дестинации - защото с вярна група е по-забавно, понякога по-изгодно и споделените емоции и спомени са по-дълготрайни. Както споделя Лора Василева в един от любимите ми блогове - "Споделянето е всичко"

      Поздрави и усмивки,
      Стенли Савов

      p.s - Цвета вече замина, нооо разказите предстоят, така че Цвета - като се върнеш НЕПРЕМЕННО да пишеш за Камбоджа най-вече... :)) Анкгор Ват ми беше в първоначалните планове...но го оставих за следващия път :)

      Изтриване
    3. Привет Стенли,

      Напълно разбирам как се чувстваш след 2 седмици в Тайланд и смяната на температурите, хората, пейзажите наоколо и т.н. Синузитът е много гадно нещо, но да се надяваме, че ве че ти е минал. Спомените за топлата "страна на усмивките" и добрите й хората ще топлят още много време.
      "Митко, сигурно си изпитвал понякога усещането, че имаш нужда да си 'починеш от почивката'." Определено! На 11-12 ден от нашето пътуване вече се бяхме изморили "от почиване" както казваш, но очарованието на Тайланд ни подбутваше за още и още и още. И ние намирахме сили и обикаляхме. Включително имахме сили да обиколим част от Киев докато чакахме полета за София. Каталясахме чак в София.
      Стен, можеш да разчиташ на моята подкрепа в това добро начинание, което си замислил. Вярвам, че нещо хубаво ще се получи от тази идея и ще помагам с каквото мога.

      Поздрави,
      Митко

      П.П. С нетърпение очаквам Цвета да сподели нейните приключения в Азия.

      Изтриване
  17. Благодаря много на Стенли за подробната програма за 2 дни в Бангкок( и въобще не си досаден), а на Митко, че използвам блога му като чат!
    След Ко Чанг се присъединяваме към българска група и с частен микробус заминаваме за Камбоджа( 3 дни е Сием Рип, Ангкор Ват, 2 дни в Пном Пен) и обратно в Бангкок.
    Обещавам да опиша пътешествието ни в Тайланд и Камбоджа като се върна!
    Поздрави,
    Цвета

    ОтговорИзтриване
  18. Човеееееек.Невероятен разказвач си.Отне ми няколко часа да го прочета цялото и не защото чета бавно (смее се), а защото мислено бях там и аз чрез твоите снимки и думи.Вече обичам Тайланд, дано успея някой ден и аз да отида на това райско кътче.

    Поздрави Антон Жеков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че пътеписът ти хареса, Антон.
      Вярвам, че някой ден ще приоткриеш Тайланд и ще се насладиш на онази екзотика, която може да ти предложи "страната на усмивките".

      Поздрави
      Митко

      Изтриване
  19. уникално е !!!!!!!!!!!!!!!!!!! благодаря !!!!!!!!!! без да спирам 3 часа в захлас !

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Митко!
    е мога да ти опиша колко много ми помогна пътеписът ти за Тайланд при подготовката ни за нашето предстоящо пътешествие в края на февруари 2013.
    Набавили сме си какви ли не пътеводители на Lonely Planet, на NG и какво ли още не, но съветите ти и прекрасно описаните екскурзии ни бяха от голяма полза при вземане на решение за маршрут и.т.н.Пътеписът ти много ме е въодушевил и ше направя опит да си водя нещо като дневник , по време на 3-семдичната ни почивка там, защото знам , че още дълго време след това ще се връщаме в спомените си в Тайланд.
    Маршрутът ни е начертан, хотелите са резервирани, вътрешни полети и.т.н.
    Имам един изключително практичен въпрос към теб: относно комарите - имаше ли ги в изобилие:):) и дали си носихте от БГ спрейове и репеленти или купувахте на място.(Има ли качествени?)Много се чудя и дали има смисъл да носим оттук слънцезащитни кремове?
    Ако може още да дадеш съвет за определени лекарства, които си носихте или би се наложило?
    Предварително ти благодаря за съветите и ти пожелвам скоро да пишеш нов още по-интригуващ пътепис от друга ексотична дестинация!;)
    Поздрави,
    Тони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тони!

      Не мога да ти опиша колко много ти завиждам. Проучване на маршрути, четене на блогове, на форуми, търсене на билети, хотели, екскурзии, снимки, мнения, препоръки, багаж и т.н. и т.н. Всичко това поражда онова усещане, което те кара да че чувстваш с единият крак там. Или изцяло там. Безценно е. Няма как да не ти завиждам. Благородно, разбира се. ;)

      Относно питането за комарите - за две седмици един комар не видяхме, един комар не ни ухапа. Спрейове се продават както в аптеките, така и в кварталните магазинчета от веригата "7 Eleven". Ако се наложи, местните най-добре биха те посъветвали какъв спрей да си вземеш. Техните комари не са като нашите. А те си ги имат. ;)
      Като цяло не бих мъкнал спрейове и слънцезащитни кремове от тук. В Тайланд ни направи впечатление, че цените им бяха по-ниски от тези в България.

      За лекарствата нещата са индивидуални. Зависи кой по какъв начин се лекува и най-вече успокоява. Ние имахме само аспирин, който не се наложи да използваме. Ако отидем с децата, най-вероятно бихме взели това, което вземаме обикновето при лятна почивка - нещо против разстройство и повръщане. Превантивно. Наши познати са прибягвали до услугите на фармацевтите в аптеките (имаха треска). Описват им симптомите и купуват лекарствата. Фармацевтите им са магьосници ;)

      Пожелавам ти да не се налага да прибягваш до услугите на тези магьосници и да си изкарате 3 седмици екзотично и разнообразно. Ще очаквам да споделиш от незабравимите преживявания, с които ще ви дари тази страхотна държава Тайланд.

      Поздрави,
      Митко

      Изтриване
  21. Привет, Митко,
    и благодаря за страхотния пътепис.
    И ние планираме пътуване с начална точка Тайланд и твоя разказ даде отговор на доста от първоначалните въпроси, които си задавах:-)
    Би ли споделил от къде/как конкретно планирахте самите пътувания, като транспорт, между отелните "спирки" на вашето пътуване. Също така и полета през Киев(сайт/агенция). Благодаря предварително:-)
    Благо

    ОтговорИзтриване
  22. Привет, Благо!
    Поздрави за чудесното решение да пътувате. Особено към Тайланд.

    Полета
    Мога да ти препоръчам www.trip.bg и www.skyscanner.net Това са два сайта за търсене на самолетни билети. При търсенето ползвай опциите за +/- 3 дни от датите на пътуването. Така ще имаш по-разнообразен избор между компании/цени/дати. Същите тези сайтове предлагат опции за всекидневно уведомяване на цените на билетите по предварително зададени от теб дати/цени и т.н. Ние летяхме с Аеросвит от София през Киев за Бангкок. Преди 1-2 месеца Аеросвит обявиха фалит, така че евтини полети по тази линия вече няма. Моите последни наблюдения са, че Турските и Австрийските авиолинии предлагат най-доброто разписание като време за полет и изчакване между прехвърлянето. Катарските авиолинии също са добър вариант, но при тях има много време изчакване между полетите. По 8+ часа. Иначе като цена са доста добри. Имат и полети с минимално изчакване, но цените вече са доста високи.

    В Тайланд и Азия
    Първите 3 дни в Тайланд бяха планирани от София. От там нататък ползвахме услугите на местните туристически агенции. Къде ще отидем зависеше от времето. В повечето хотели(да не кажа още от летището в Бангкок) имат рекламни брошури на забележителностите, екскурзиите, обиколките и т.н. Самите хотели също играят ролята на тур. агенции. И така, времето играеше важна роля накъде да поемем. Туристическите агенции се ползват смело и безотговорно. Тайландците (без таксиджиите и "тук-тук"-аджиите) по принцип са достатъчно отговорни да мислят за нас туристите ;) Щом им посочиш крайната точка, могат да ти уредят всичко от А до Я, демек напускането на хотела, необходимите трансфери(яко са няколко) и пристигането до желаната дестинация. Цялото нещо прилича на хаос, но машината им работи. Страхотно при това.

    Ако ще летите из Азия - www.AirAsia.com e вашият авиопревозвач. Полетите от Бангкок към Пукет, Краби, Куала Лумпур, Сингапур, Китай, Филипините и т.н. са на много, много добри цени. BangkokAir и Thai Airways идват осезаемо по-скъпо.

    Успех в търсенето на билети, хотели и дестинации. Ако имаш нужда от помош, не се притеснявай да ми пишеш на skype m.paskov или на m.paskov@gmail.com
    С най-голямо удоволствие ще ти помогна.

    Поздрави,
    Митко

    ОтговорИзтриване
  23. Много ти благодаря :)
    Skyscanner имам на таблета като приложение, но не се бях сетил/замислял, че би трябвало да го има и като сайт, където има повече опции :)
    За турските и австрийските имат добри оферти, но каратрските по последно търсене са най добри като цена, а и с минимално време за прикачване в Доха.
    Имаме идея да обиколим островите, Ко Самуи и околните, колебаехме се за Phi Phi...след като прочетох твоя разказ тези колебания отпаднаха, след това по възможност да отскочим до Камбоджа и в началото или края да останем няколко вечери и в Банкок.
    Още веднъж благодаря :) и ще се възползвам от отзивчивостта ти при изникването на други въпроси :)
    Благо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен план, Благо!
      Усеща се огромна доза тръпка и екзотика.

      Изтриване
  24. наистина прекрасен уникален пътепис - снимките са невероятни, всичко изглежда великолепно - продължавайте да постирате и да споделяте тук с всички нас - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  25. Колко екзотични снимки, благодаря че ни разказахте своето пътуване, дано да има още много такива.Това, че сте яздили и слон, както и ....' гушкането на на тигърчето и сафарито с обиколка на Ко Самуи не бяха просто еднодневна екскурзия около острова, те закрепиха връзката ни с него. Напускахме го с мъка и закана отново да му дойдем на гости.
    Namuang Safari Park...." е нещо което не един или двама си мечтая да изпитат и аз съм една от тях.Да бъдеш толкова близо до дивото е удивително чувство.

    ОтговорИзтриване
  26. Само като ви видях на това мило слонче ми се прииска и да да съм там и да гледам от погледа на слона както се казва.Благодаря за интересната статия.Винаги е от полза да научиш нещо ново и да видиш кой какво го е впечатлил.Снимката със сладурите е страхотна хахаха къде другате ако не в Тайланд,може да има толкова много идеални травестити или не знам как точно седят с наименованията там.При тях стават брутални операции само и смао да станат наистина от мъже на жени.Преживяването да бъдеш в страната сигурно е уникално.

    ОтговорИзтриване