Ден 8: Круиз около островите на Koh Phi Phi - Част 2

Kораби като нашия и по-големите не се допускат до Maya Bay. Стигането до там става през  заливът Loh Samah Bay и то само при подходящи условия. След като корабът спре на Loh Samah вариантите да се стигне до брега са два: или плувайки или с корабните спасителни лодки. После през джунглата до "плажът" на ДиКаприо. Водата в заливът беше също толкова омайваща и цветна като на лагуната Pileh, но малко по-неспокойна. Въпреки това предпочетохме първия вариант - да се гмурнем в тази шарения (беше яко). Гидовете предложиха на "плувците" да съберат фото-техниката във водоустойчиви чанти и да ги прехвърлят с лодките на сушата. Страхотно отношение през цялото време.

Още един завой и сме там
Loh Samah Bay.
Спряхме зад скалата отдясно. А трябваше да се доплува до отсрещния бряг
Влизането в заливът Loh Samah се препоръчва при спокойно море. Както и плуването от кораба до отсрещния бряг само при по-спокойни води, понеже достигайки брега вълните се засилват и могат да ви изхвърлят върху скалите. За да не се стигне до фатални инциденти има опъната мрежа, за която да се хването щом доплувате до брега. На мрежата има по няколко човека, които помагат на пристигащите да се качат. На пръв поглед безобидното нещо може да донесе много неприятности. Въпреки че с наближаването на мрежата усещахме как водата започва да контролира действията ни, все пак показахме характер и бяхме безпогрешни. Това ни донесе една хубава доза адреналин. Намерих видео в мрежата, което по-реално да покаже сериозността на момента с качването на острова, дори при добро време.


След като успешно и без наранявания доплувахме и се качихме на острова, зачакахме гидовете да ни донесат фотоапаратите и телефоните. Наоколо имаше доста неща за снимане. Достигайки брега и изкатервайки се по мрежата се стига до стълби нагоре, после надолу към едно малко езеро. Не е дълбоко, но трябва да се пресече за да се стигне до земята. На дъното имаше много бодливи неща. Една от "нашите" китайки толкова охкаше, пъшкаше и се възмущаваше, че в един момент мъжът й просто я пренеси на ръце. Явно предпочете този вариант пред другия - да я заведе на възстановителен масаж на краката.

Малкото езеро ни посрещна с топла вода и бодливо дъно


Снимахме се взаимно с една двойка индийци.
Отляво се задава китайската двойка
Пресичайки езерцето започва зелена гора от палми и всякакви интересни цветя, храсти и дървета. Сред тази зелентия с дебела сянка се намират бунгалата на пазителите на острова, център за първа медицинска помощ и няколко туристически палатки.

Пътеката към плажът Maya Bay



Бунгалата и палатките

Никой нямаше при палатките

По голямата пътека се стига до плажът



Една от страничните пътеки ни доведе до това интересно място.
И след като никой не дойде да си брани жилището, решихме да се върнем към  главната пътека

След около 5-10 минутно ходене и на моменти отбивки от главната пътека, стигнахме до това толкова често споменавано място - "плажът на Леонардо ДиКаприо". Не съм гледал "Плажът", но каквото и да са показали от заливът Maya Bay в този филм, както и да са го оцветили - трудно е да се сравни с усещането да си там, да видиш това закътано местенце с тази изумителна на цвят вода и дива растителност. Онези от вас, които са ходили на това място, много добре могат да разберат сложността да се предаде с думи нещо, което е... един от най-красивите плажове на света. Нещо, което те кара да кажеш "Уауууу! Къде съм?!".

Последната отсечка

Вижда се
Maya Bay

Вълните се оказаха доста силни













За филма "Плажът" заливът Maya Bay е бил подходящо декориран. Като декорация си останала и след заснимането на филма. Но през 2004 година цунамито минава и връща естественния облик на Maya Bay, какъвто си остава и до ден днешен. Пясъкът, водата, камъните, скалите, храстите, тревата, дърветата, цветята - на човек му се иска всичко да пипне, да се увери, че това е истинско и се случва точно тук и сега. Имахме един час да се порадваме на тези прекрасно комбинирани неща. Каквото и направихме.

Не знам дали някой би искал да си тръгне от там, но се налагаше. Все пак бяхме изключително доволни както от факта, че посетихме един от най-красивите плажове на света, така и от видяното и усетеното в заливът Maya Bay.

Корабът ни очакваше в заливът от другата страна на стълбите



Място за споделяне и коментиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар