Тайланд 2.0 - с раници и деца до Тайланд (и до Сингапур)

Едно. Две. Три. Четири. Не, това не е бройката деца. В нашето семейство имаме само три. Четири е броят пътувания заедно с децата до Тайланд в рамките на две години и половина. Като едно от пътуванията до Тайланд решихме да разнообразим с 3-дневно отскачане до Сингапур, да опознаем втория най-безопасен град в света към 2017. Първи е Токио. Хареса ни Сингапур. Обещахме си пак да му гостуваме и го направихме при четвъртото ни азиатско турне. Също така ни се искаше да покажем на децата онези места в Тайланд, които посетихме по време на първото ни пътуване до Тайланд през 2011, описано в пътеписа С раници до Тайланд.

Много искахме да ги запознаем с Ко Самуи, нашата романтична връзка с Тайланд. Мястото, за което предстоеше да научим още доста неща и да приоткрием неговия чар и екзотика.
Lamai beach на Ко Самуи през 2011 и 4 години по-късно с децата през 2015
Едно от любимите ни места на Самуи

Тсссс, тихо... на гости сме при тъщата

Не сме в Сибир, пак на Самуи, но в Bar Ice. Първият в света леден бар в тропическа държава.
Температурата вътре е само минус седем градуса, а навън плюс 30.

Нямаше как да не включим един от най-красивите плажове в света, скрит в залива Maya Bay част от архипелага Phi Phi, станал популярен от филма "Плажът" с Леонардо Ди Каприо. Отидохме за да видим как урбанизацията променя и как китайските туристи завладяват известните туристически дестинации (подготвил съм шокиращи снимки).
Да пристигнеш на Maya Bay

На върха на Koh Phi Phi.
Две от пътуванията направихме с едни наши приятели. Никол е тяхната дъщеричка.
Ко Тао, островът на костенурките беше само екскурзия без преспиване на острова, но пътуването със speed boat и посещението на основните забележителноти беше голям плюс при натрупването на опит с лодките.
Един от заливите за шнорхел и дайвинг на Ко тао
Дори главните герои понякога се измарят



Ang Thong National Marine Park, останал в спомените ни от първото пътуване като "Раят на земята" посетихме след известно чакане за подходящо време, но пък успяхме да вдигнем адреналина и да научим нещо, което ще споделя с вас при описанието на избора на място за почивка в зависимост от мусоните.
Първо каяк преживяване на Ang Thong National Marine Park.
Винаги готови за следващото приключение.
Пълен напред, капитане!


След първото пътуване през 2011 останахме със смесени чувства относно Пукет най-вече заради Патонг бийч. Все пак Пукет е най-големият остров в Тайланд, на който остров успяхме да си намерим няколко интересни места, които ни допаднаха. В резултат на което от 4-те семейни посещения в Тайланд две направихме на Пукет.

Karon Beach, Phuket
Nai Harn Beach, Phuket




Нямаше как да пропуснем Банкок. Този голям многомилионен мегаполис привлича с невероятното разнообразие от архитектура, култура, динамика. Искаше ни се децата да усетят всичко това.

Фън да става. Grand Palace, Bangkok


Да си намериш хотела (Baiyoke Sky Hotel) в Банкок
Доста полезно беше пътуването до Сингапур. Посетихме го точно когато празнуваше 50-години независимост през 2015. С фокус върху образованието, респект към възрастните, ред, дисциплина, сериозни глоби за нарушителите, политическо желание за просперитет и всички знаем къде е Сингапур сега. Финансите осезаемо по-бързо се топят в Сингапур, отколкото в Тайланд. Въпреки това, искахме пак и отново го посетихме през 2017.

Зоопаркът в Сингапур е... просто трябва да се види.
Направете го и за децата и за вас. 
Gardens By The Bay - прекрасно място за слушане на музичка вечерта

Всяко едно от тези четири семейни пътувания си заслужава отделен пътепис, но предвид зачестилите въпроси относно пътуването до Тайланд с деца, реших първо да опиша един общ пътепис с препоръки от четирите семейни почивки в Азия.

Контрастният Тайланд със заплетената политическа ситуация, жегата, влагата, комарите, гущери и всичките му там работи събрани в думата "екзотика",  може да кара хората да се двоумят дали да го посетят или нещо повече, дали да го посетят с децата. След нашата първа заедно с децата почивка в Тайланд направихме още една, и още една, и още една. Всяко посещение беше на различно място, организирахме си разнообразни екскурзии, опитвахме разбообразни неща (хлебарки и бубилечки така и не намерих). Посетихме Тайланд през декември, януари, юли, август,  септември и октомври. Прекосихме го от запад на изток. Банкок.  Имахме няколко екстремни случки, които втори път не бихме повторили. Направихме достатъчно количесто полети на далечни и къси разстояния. Надявам се тези факти, както и последващото описание и препоръки, да внесат определена доза яснота при вземането на решение дали да се ходи към Тайланд или да. Въпреки пристрастното ми отношение към Тайланд, обещавам да бъда максимално обективен. Слагам слънчевите очила, почивката започва с...




Място за споделяне и коментиране

5 коментара:

  1. Човече, изчетох всичките 15 дни на предишният ти пътепис.Направих си кафенце и отделих целия си следобед приятно омотана в одеала. Навън е минус 10 , а ти ми описваш мечтата ми, която вече половин година зрее и съм я планувала за края на тази година. Направо преживях цялото приключение с вас.И тъкмо си мисля -да ама всичко това постижимо ли е и с две 10 годишни деца, не е ли прекалено екстремно- и ти пишеш че има продължение- Тайланд с деца! Страхотно! Ще чакам с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е, когато мечтите се сбъдват. Вярвам, че и твоята ще се сбъдне. Няма никакъв повод за притеснение относно двете 10-годишни деца, с които искаш да отидеш там. Тайланд е прекрасното място да отидеш и дори с по-малки деца. За последната една година освен Тайланд 2.0 направихме и Тайланд 3.0 също с деца. Като само едното беше на 10, останалите под 10. Обикалихме няколко острова, пресекохме Тайланд от Пукет, през Ко Пи Пи до Ко Самуи и после обратно до Пукет. Посетихме Анг Тонг Марин Парка, както и Ко Тао (Тайланд 3.0) и Банкок (Тайланд 3.0). С изключение на Краби и Ао Нанг от първия пътепис, останалото го изминахме с децата за две пътувания до страната на усмивките. Сега пак искат в Тайланд. Особено когато навън е минус 10 градуса.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти! Значи ще чакам с нетърпение следващите ви вълнуващи истории. Освен че разказваш увлекателно, даваш и много конкретни съвети, цени и " пинизи". Определено ще " те следя".😉

    ОтговорИзтриване
  4. Дълги години имах желание за Тайланд и тази година това се осъществи. Подготвих се за пътуването с много инфо, като твоето подробно описание доста ми помогна. Благодаря, че си отделил време и си споделил с всички. Пожелавам ти много пътувания и хубави емоции. Пътуването е състояние на духа!

    ОтговорИзтриване